top of page

Αναστολή πλειστηριασμών ευάλωτων δανειοληπτών: Δικαίωση του αγώνα του δικηγορικού σώματος


Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι Δικηγόροι κατά του e-ΕΦΚΑ.


1.- Δικαιώνεται ο αγώνας και οι θέσεις του δικηγορικού σώματος για αναστολή πλειστηριασμών ευάλωτων δανειοληπτών: Η απόφαση της Κυβέρνησης να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες, δικαιώνει -αν και καθυστερημένα- τις θέσεις και τον αγώνα του δικηγορικού σώματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών κατά την έννοια του Ν. 4738/2020, μετά την παντελή αποτυχία δημιουργίας του Φορέα που προβλεπόταν στον άνω νόμο για την εξαγορά και επαναμίσθωση των συγκεκριμένων κατοικιών. Τον αγώνα αυτόν δώσαμε κατ’ ουσίαν μόνοι, χωρίς κανένα άλλο φορέα ή συσσωμάτωση στο πλευρό μας (έμπρακτα και πέρα από τις όποιες ρηματικές διακοινώσεις), με τη στοχευμένη αποχή των δικηγόρων πανελλαδικά από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών.Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική απόφαση ελήφθη αμέσως μετά την νέα απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής για την συνέχιση της αποχής από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών μέχρι 30.6.2022, διαψεύδοντας όσους αντέδρασαν με σκεπτικισμό απέναντι στη συγκεκριμένη απόφαση του δικηγορικού σώματος (1.3.2022 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής).2.- Κινητοποιήσεις από τους Δικηγόρους κατά του e-ΕΦΚΑ

Τα Όργανα διοίκησης του δικηγορικού σώματος μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά από την αδυναμία παροχής οποιασδήποτε υπηρεσίας προς τους συναδέλφους αλλά και προς τους πολίτες προχωρούν στη λήψη σειράς μέτρων και την διενέργεια κινητοποιήσεων κατά του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα: Ήδη η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, συνεδρίασε εκτάκτως στις 4.3.2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:


«Η εξυπηρέτηση των δικηγόρων από τον e-ΕΦΚΑ για τα ασφαλιστικά τους ζητήματα είναι διαχρονικά προβληματική. Το τελευταίο όμως διάστημα παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένα προβλήματα, απόρροια της δυσλειτουργιών των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, με αποκορύφωμα την αδικαιολόγητη στέρηση ασφαλιστικής ικανότητας από δικηγόρους, οι οποίοι δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, είτε τις έχουν καταβάλει είτε βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση.Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι χιλιάδες συνάδελφοί μας, με αποκλειστική υπαιτιότητα του ΕΦΚΑ, να στερούνται πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και στις παροχές υγείας.


Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καρκινοπαθείς με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενής με προγραμματισμένη επέμβαση στο Ωνάσειο, έγκυος με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενείς με ανάγκη φαρμάκων υψηλού κόστους και διενέργειας εξετάσεων βρέθηκαν αιφνιδίως χωρίς υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε αρμοδίου.


Και σαν να μην έφθανε αυτό, ενώ από τον e-ΕΦΚΑ αναγνωρίζεται το πρόβλημα, δεν επιλύεται με πρωτοβουλία του δια της αυτοδίκαιας παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι την οριστική ρύθμιση του θέματος. Η επίλυση του προβλήματος όμως, μετακυλίεται στους ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να προσέλθουν σε τοπικό υποκατάστημα με ραντεβού, τα οποία προσδιορίζονται μετά από πολλές ημέρες ή και εβδομάδες. Παράλληλα δε, στα τοπικά υποκαταστήματα παρατηρείται ουσιαστική αδυναμία εξυπηρέτησης των δικηγόρων, αφού δεν υπήρξε ουσιαστική μέριμνα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων και λειτουργίας των σχετικών εφαρμογών. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μαζική αποστολή Πράξεων Βεβαίωσης Οφειλών εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής στο ΚΕΑΟ, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση του ασφαλισμένου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν βάσιμες αντιρρήσεις για εσφαλμένες χρεώσεις (πχ. συμψηφισμός γραμματίων, ύπαρξη παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, λήξη ασφάλισης κλπ.), στερώντας την ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα από συναδέλφους, την ίδια στιγμή, που ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει προβεί σε εκκαθάριση και δεν έχει επιστρέψει ακόμη τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προείσπραξης έτους 2021, ακολουθώντας τη γνώριμη εισπρακτική λογική και μάλιστα σε μία περίοδο, που οι συνέπειες της πανδημίας έχουν αφήσει έντονο αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομική κατάσταση όλων μας.

Η κατάσταση έχει φθάσει, πλέον, στο απροχώρητο. Η απαράδεκτη συμπεριφορά της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, η οποία μας προσβάλει βάναυσα πρωτίστως ως πολίτες, αλλά και η αδυναμία της για την άμεση επίλυση του προβλήματος, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και να μείνει αναπάντητη.


Στα πλαίσια αυτά η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ :


α) Να σταματήσει την απαράδεκτη πρακτική της έκδοσης Πράξεων Επιβολής Οφειλών, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση των ασφαλισμένων,

β) Να λάβει μέριμνα ώστε οι δικηγόροι να εξυπηρετούνται από εξειδικευμένες Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, που θα διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό και

γ) Να επιστραφούν άμεσα τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προεισπράξεων έτους 2021.


Για τη διεκδίκηση των ανωτέρω, αποφάσισε να προβεί στις κατωτέρω ενέργειες-δράσεις:

1. Να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να αποφασίσουν την κήρυξη 15νθήμερης στοχευμένης αποχής των δικηγόρων-μελών τους από όλες τις δίκες συμφερόντων του e-ΕΦΚΑ.

2. Να συνταχθεί σχέδιο αγωγής, το οποίο θα διανεμηθεί στους συναδέλφους για την κατάθεση μαζικών αγωγών κατά του e-ΕΦΚΑ για τις ανωτέρω αιτίες.

3. Να προκαλέσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, μέσω ερωτήσεων και επερωτήσεων βουλευτών.


Η Συντονιστική Επιτροπή επιφυλάσσεται, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος, να κλιμακώσει τις δράσεις της».


Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας

Φώτης Α. Καραβασίλης

logo 31.png
bottom of page