top of page

Αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας η αγορά του σχολείου Τσαλέρα


Την αγορά του σχολείου Τσαλέρα από τον δήμο αποφάσισε κατά πλειοψηφία του δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας.


Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Αλέκος Τσαχουρίδης, επαναλαμβάνοντας ότι η δημοτική αρχή εμμένει στην αγορά με στόχο την ανταλλαγή του με το 3ο δημοτικό σχολείο. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αξία του οικοπέδου είναι στα 565.000 ευρώ και το κτίσμα (428 τ.μ.) που υπάρχει στο οικόπεδο μαζί με στέγαστρα και παραρτήματα που αξιολογήθηκαν στα 175.000, έχουν συνολική αξία 740.000 ευρώ.


«Εκτιμώντας την παλαιότητα και τις άλλες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, το ποσό μειώθηκε στις 455.000 ευρώ, μείωση κατά 40% δηλαδή. Εάν πούμε λοιπόν ότι η αξία είναι 565.000 ευρώ και αφαιρέσουμε τις 175.000 που είναι τα κτίσματα, τότε η αξία του οικοπέδου ανέρχεται στα 390.000 ευρώ, για ένα οικόπεδο 1,5 στρέμμα μέσα στην πόλη. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι, πιστεύω ότι η τιμή είναι λογική και κυμαίνεται στα 278 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά για τον σκοπό που το θέλουμε» είπε ο κ. Τσαχουρίδης.


Ο Παύλος Παυλίδης ρώτησε γιατί επέστρεψε από την περιφέρεια και αν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι επισκέφτηκαν το κτήριο και συμφωνούν ότι είναι κατάλληλο. «Από τις 455.000, οι 390.000 λέτε ότι είναι για το οικόπεδο… Άρα το κτίσμα είναι 60.000 ευρώ; Ο δήμαρχος μας είπε ότι για το κτίσμα πληρώνει 0 ευρώ» είπε ο κ. Παυλίδης και ρώτησε εάν έγινε διαπραγμάτευση για χαμηλότερη τιμή και αν αληθεύει θέμα μετάταξης συγγενικών προσώπων του ιδιοκτήτη στη διεύθυνση του σχολείου.


«Μετάταξη-υπόσχεση διευθυντή δεν γίνεται. Μετατάξεις κάνει η πολιτεία και κατόπιν κρίσεως. Όσο για τη διαπραγμάτευση, αυτή γίνεται μόνο εάν θεωρεί κάποιος ότι είναι υπέρογκο το ποσό. Εμείς θεωρούμε ότι είναι συμφέρουσα η τιμή» απάντησε ο δήμαρχος, Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος είπε ότι επισκέφθηκε το σχολείο, το είδε και υπάρχει δήλωση στατικής αντοχής από την πλευρά του πωλητή.


Ο κ. Τσανακτσίδης ρώτησε αν επαρκεί για τη στέγαση μαθητών κι αν το αγοράζει ο δήμος για καλύτερο και όχι ως απαρχαιωμένο.


«Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να στοιβάξουμε μαθητές, προφανώς θα θέλαμε καινούργια σχολεία και μας ενδιαφέρει, αλλά δεν γίνεται αυτό πάντα» απάντησε ο κ. Βοργιαζίδης.


Η αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα, τόνισε ότι η αξία της αγοράς είναι χαμηλότερη και από αντικειμενική οικοπέδου, σημαντικό γεγονός καθότι δεν υπάρχουν οικόπεδα για σχολικά κτήρια μέσα στην πόλη. «Λαμβάνοντας υπόψιν τα προβλήματα που είχε όταν λειτουργούσε, θα πρότεινα να ψηφίσουμε καταρχάς υπέρ της αγοράς, αλλά η όποια μετακίνηση να γίνει αργότερα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης και εξωραϊσμού του κτηρίου και τότε θα το δούμε και σε σχέση με την όλη αξιοποίηση της περιοχής, με την πλατεία Ωρολογίου και το Βήμα Απ. Παύλου» σημείωσε.


«Η καταρχήν απόφαση ελήφθη. Μιλάμε για καταλληλόλητα και δυνατότητες του κτηρίου. Αν δεν ισχύουν αυτά, νομίζω ότι τίθεται εν αμφιβόλω όλη η διαδικασία», είπε ο Αντώνης Μαρκούλης.


«Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε το ακίνητο ως έχει, στη συνέχεια εάν υπάρχει πρόγραμμα αναβάθμισης και αξιοποίησής του θα είναι ό,τι καλύτερο. Θεωρώ ότι όπως είναι προορισμένο για σχολικό κτήριο, δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία», απάντησε η κ. Τζήμα.


«Δεν θα πάμε να μπούμε μέσα έτσι, εννοείται», πρόσθεσε ο δήμαρχος.


«Ακούσαμε σε προηγούμενη συνεδρίαση από τον κ. Πυρινό ότι μπορεί να γκρεμιστεί, σήμερα λέμε για προγράμματα, δεν γίνεται έτσι… Συμφωνούμε μεν, αλλά όχι πρόχειρα χωρίς προγραμματισμό και μελέτη για το κτήριο, για το τι χρειάζεται να γίνει και πόσα χρήματα θα χρειαστούν. Μπορεί να στεγάσει με ασφάλεια μαθητές, δεδομένου ότι υπήρξαν και διαμαρτυρίες για τις συνθήκες του κτηρίου. Δεν σας τιμά να λέτε ότι κοστίζει 0 ευρώ, γιατί στο τέλος θα αποδειχθεί πόσο κόστισε. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά», επεσήμανε ο κ. Παυλίδης, ζητώντας διαπραγμάτευση του τιμήματος.


Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου βεβαίωσε ότι ο δήμος έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το κτήριο με δικά του χρήματα, όπως θα μπορούσε ιδίοις πόροις να αποκαταστήσει και το Δικαστικό Μέγαρο της πλατείας Ωρολογίου.


«Διακρίνω μιζέρια και αρνητισμό για την αγορά και ως τεχνικός δεν μπορώ να την καταλάβω. Έχουμε ένα σημαντικό ακίνητο μέσα στο κέντρο της πόλης που μπορεί να καλύψει εκπαιδευτικές ανάγκες, ο δήμος έχει οικονομική δυνατότητα για την αγορά του με συγκεκριμένη χρήση και κάποιοι αμφισβητούν τον πιστοποιημένο εκτιμητή» είπε ο Θανάσης Σιδηρόπουλος χαρακτηρίζοντας συμφέρουσα περίπτωση την αγορά του.


Ο Θεόφιλος Κορωνάς θεώρησε προφανές ότι πρόκειται για αγορά ενός από τα κεντρικότερα οικόπεδα με κτήριο (1,5 στρέμμα περίπου) στο κέντρο της Βέροιας, κάτι που δεν βρίσκεται εύκολα. «Είναι προς όφελος του δήμου και ως αστικό οικόπεδο θα πολλαπλασιαστεί η αξία του τα επόμενα χρόνια. Η ανταλλαγή είναι μία άλλη διαδικασία και όταν θα έρθει θα εξετάσουμε τους όρους» τόνισε.


Την ίδια εκτίμηση είχε και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, τονίζοντας ότι δεν βρίσκονται εύκολα ευκαιρίες τέτοιων οικοπέδων μέσα στην πόλη, ενώ ο Χρήστος Τσιούντας ανέφερε πως είναι ένα οικόπεδο απαραίτητο, αλλά μόνο για σχολείο και αναρωτήθηκε εάν τα 1.400 μέτρα είναι αρκετά για ένα σύγχρονο κτήριο.


«Ναι μεν, αλλά διαφωνούμε με τους χειρισμούς του δήμου, την πρακτική και την τακτική στον τρόπο που έρχονται κρίσιμα ζητήματα» είπε στο κλείσιμο του θέματος ο κ. Παυλίδης και πρότεινε ονομαστική ψηφοφορία.


«Το παίρνουμε για να το κάνουμε σχολείο κ. Παυλίδη. Συνεχίζετε να διαφωνείτε για αντιπολιτευτικούς λόγους. Οι μαθητές έφυγαν από το σχολείο γιατί κατασκευάστηκε καινούργιο στα Γιοτζαλίκια και μεταφέρθηκαν εκεί… Όταν πρωτοσυζητήθηκε το νούμερο για την αγορά, ήταν επταψήφιο και σήμερα είναι 455.000. Επαναλαμβάνω ότι για το κτήριο πληρώνουμε 0 ευρώ και οι άνθρωποι που γνωρίζουν από αυτά τα θέματα και καταλαβαίνουν, ξέρουν τι λέω…» απάντησε ο δήμαρχος.


Κατά της αγοράς ψήφισαν οι κ. Παυλίδης, Μιχαηλίδης, Τσαναξίδης. Υπέρ, οι παραταξεις Βοργιαζίδη-Μπατσαρά, οι κ. Τσανακτσίδης, Δεμερτζίδης και η κ. Ράλλη.


Λευκό ψήφισαν οι κ. Τσιούντας, Αγγέλου, Στεφανόπουλος και απείχαν οι κ. Μαρκούλης και Κυριάκος Θεοδωρίδης.

Comments


logo 31.png
bottom of page