Απόσταξη κρίσης 9 εκατ. ευρώ στο κρασί. Τα διπλά ζητούν οι οινοποιοί


Σε 9.000.000 ευρώ ανέρχεται το πρόγραμμα απόσταξης οίνου για το 2021, που ως στόχο έχει την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης από την πανδημία στον κλάδο και την αποδέσμευση των δεξαμενών των οινοποιείων από τις απούλητες ποσότητες της προηγούμενης περιόδου.


Ήδη η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προωθηθεί στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσσυρόπουλο προς υπογραφή, ώστε μετά την έκδοση της ΚΥΑ, οι υπηρεσίες να είναι έτοιμες να δεχθούν αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα απόσταξης εντός των προβλεπομένων ημερομηνιών. Ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων είναι η 23η Ιουλίου.


Κατά την άποψη των οινοποιών, ωστόσο, το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να καλύψει τα συνολικά αιτήματα (συνεταιριστικά και ιδιωτικά), που σύμφωνα με τις δηλώσεις τους προτίθενται να αποστάξουν 20.000 τόνους οίνου όλων των κατηγοριών.


Ζητούμενο επίσης είναι το κατά πόσο ταχύτατα θα κινηθούν από εδώ και στο εξής οι διαδικασίες απόσταξης, ώστε αρκετά οινοποιεία που έχουν γεμάτες δεξαμενές να προλάβουν να οδηγήσουν το περιεχόμενό τους στην απόσταξη, ώστε να μπορέσουν να παραλάβουν σταφύλια.

logo 31.png