Βεργίνα. Εγκαίνια στο αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών


Το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών και της βασιλικής ταφικής Συστάδας των Τημενιδών (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) στη Βεργίνα, εγκαινίασε το απόγευμα του Σαββάτου η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.


Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη κατά τη διάρκεια της τελετής, «οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, μέσα στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας, αυτά τα οποία παραλάβαμε, τα μνημεία μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα άμεσα συνδεδεμένα με την εθνική μας ταυτότητα».


Η ίδια πρόσθεσε: «Συγχρόνως οφείλουμε ν' αναδείξουμε όλο αυτό το απόθεμα, γιατί έχουν δικαίωμα ζωής και οι σύγχρονοι και οι επόμενοι. Ο πολιτισμός έρχεται να λειτουργήσει ως ένα μοναδικό οικονομικό και αναπτυξιακό εργαλείο. Αν κάπου πρέπει να επενδύσει η χώρα είναι ο πολιτισμός της. Μόνο μέσα από τις παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού, το τουριστικό προϊόν μας καθίσταται ανταγωνιστικό».


Στην ανάγκη υποστήριξης του πολιτισμού ως αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας της χώρας, αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να στηρίζουμε το αρχαιολογικό έργο και τον πολιτισμό του τόπου μας», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι τα τελευταία 13 χρόνια έχουν δοθεί περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ για έργα πολιτισμού.


«Η ανάδειξη και η σύνδεση του πολιτισμού μας με την ανάπτυξη του τόπου μας αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται στην πράξη με την προβολή της ιστορίας σε όλο τον κόσμο. Ο πολιτισμός είναι το διαβατήριο για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.


Στη Βασιλική ταφική συστάδα ήρθαν στο φως συνολικά 21 τάφοι, που χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου μέχρι τις αρχές του 3ου προχριστιανικού αιώνα. Το πάρκο δημιουργήθηκε στον αχανή χώρο της νεκρόπολης. «Ο τόπος των νεκρών είναι μεγάλος, γιατί οι Μακεδόνες δεν συνήθιζαν θα κάνουν ταφές τη μια πάνω στην άλλη», εξήγησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία ξενάγησε στον χώρο την υπουργό.


Στο αρχαιολογικό πάρκο, που περιφράχτηκε συστηματικά, φυτεύτηκαν 7.500 δένδρα -«όλα ντόπια για να έχουν τα πουλιά να τρώνε όλο το χρόνο», όπως σημείωσε η κ. Κοτταρίδη- και τοποθετήθηκε εποπτικό υλικό και στέγαστρα προστασίας σε τύμβους και στο παλιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας.


Το πάρκο καταλαμβάνει έκταση 540 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας του έργου ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας «Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των Τύμβων και της ταφικής συστάδας "των Τημενιδών"» (2012-2015).


Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, οι βουλευτές Τάσος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Άγγελος Τόλκας.


Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες του Άη Δημήτρη


Νωρίτερα, η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε τον Άη Δημήτρη των Παλατιτσίων. Η υπουργός εντυπωσιάστηκε από τον ναό, ο οποίος είναι χτισμένος τον 16ο αιώνα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διαχρονικού αρχαιολογικού χώρου των Αιγών και μνημείο UNESCO.


Τη σημασία του μνημείου είχε συλλάβει πρώτος ο αείμνηστος Μανόλης Ανδρόνικος, το 1940, όταν φοιτητής τότε Αρχαιολογίας, έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην έρευνα, με ένα μικρό άρθρο για μία από τις πολλές επιγραφές του μνημείου.


Ο ναός παρέμεινε κλειστός και σε κακή κατάσταση για δεκαετίες. Ωστόσο, αφού εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν οι σχετικές μελέτες, εντάχθηκε στο πρόγραμμα δράσης της ΕΦΑ Ημαθίας και από το 2017 μέχρι και το 2019, με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, στερεώθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως.


Μετά την επίσκεψη στον Άη Δημήτρη, όπου στάθηκε σε κάθε λεπτομέρεια των εντυπωσιακών τοιχογραφιών, η κ. Μενδώνη, μαζί με τον κ. Τζιτζικώστα πήγαν στο νέο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το επόμενο έτος, με τον Περιφερειάρχη να κάνει λόγο για ένα μουσείο «εφάμιλλο εκείνου της Ακρόπολης».

logo 31.png