top of page

Γεωργαντάς: Aπό de minimis και Ε.Ε. η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών


Στην υλοποίηση προγράμματος που θα περιορίζει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική κρίση προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως τόνισε ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, το πρωί της Πέμπτης από την Αλεξάνδρεια. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης αγροτικών συλλόγων και συνεταιριστών από Ημαθία και Πέλλα, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα καλύψει και τις 1.224 αιτήσεις αντιχαλαζικής προστασίας, υπερδιπλασιάζοντας τον αρχικό προϋπολογισμό που ήταν στα 15 εκατ. ευρώ, ο οποίος πλέον θα καλύψει αιτήσεις ύψους 34 εκατ. ευρώ. Βροχοπτώσεις-ζημιές Σε ό,τι αφορά στις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί σε τρία επίπεδα:

  1. Με δεδομένο ότι, επί συνόλου περσινών παραχθέντων 180.000 τόνων, οι εξαγωγές σε Ουκρανία (36.000 τόνοι) και Λευκορωσία (6.000 τόνοι), εφέτος λόγω του πολέμου μηδενίστηκαν, θα ζητήσει την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα από τα κονδύλια που υπάρχουν για αποζημιώσεις λόγω του πολέμου.

  2. Τα αδιάθετα προϊόντα που βρίσκονται στα ψυγεία, θα γίνει καταγραφή και θα οδηγηθούν σε κομποστοποίηση, ώστε να αποζημιωθούν από de minimis.

  3. Με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για τη στήριξη των αγροτών, ώστε να καλυφθεί –και μέσω de minimis- η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι για το 2021 ο ΕΛΓΑ πλήρωσε για αποζημιώσεις 350 εκατ., εκ των οποίων μόνο τα 158 προήρχοντο από εισφορές στον Οργανισμό, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από τον προϋπολογισμό. Ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους παραγωγούς να συνεταιριστούν θυμίζοντας ότι στην Ε.Ε τα αγροτικά προϊόντα διατίθενται στις αγορές σε ποσοστό 65% από συνεργατικά σχήματα, ενώ στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει μόνο στο 18%- 20% της παραγωγής. Και αναφέρθηκε στα φορολογικά κίνητρα που δίνει το ΥΠΑΑΤ για να συμμετάσχουν οι αγρότες σε συνεργατικά σχήματα.


Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός της παρούσης κυβερνητικής θητείας. Σχετικά με τους εργάτες γης, αναφέρθηκε στη ρύθμιση που ψηφίστηκε για δυνατότητα 5ετούς παραμονής και ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η επιδότηση, μέσω προγραμμάτων, για την κατασκευή καταλυμάτων. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος. Βεσυρόπουλος, που μετείχε στη σύσκεψη τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα φορολογικά κίνητρα που δίνονται για ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην έκπτωση φορολογίας κατά 50% στα κέρδη των αγροτών που μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Σύσκεψη με συνεταιριστές Φθάνοντας στην Αλεξάνδρεια ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε τον δήμαρχο, κ. Γκυρίνη και στη συνέχεια μετείχε σε σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της περιοχής. Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι σήμερα στήριξη της κυβέρνησης προς τους αγρότες και ζήτησε περαιτέρω στήριξη για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις οι ροδακινοπαραγωγοί. Το πρόβλημα που προκάλεσε το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας στην παραγωγή ροδακίνων έθεσαν οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων που παρέστησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά στο δημαρχείο. Ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης και μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΑ, αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθεί ο Οργανισμός για την καταβολή αποζημιώσεων και, επίσης, τόνισε την έκταση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις, επισημαίνοντας ότι οι αποζημιώσεις είναι ζήτημα διάθεσης πόρων, ενώ έκανε προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ζητώντας κι ο ίδιος αλλαγή του κανονισμού και πιθανόν και στη νομική μορφή του ΕΛΓΑ. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ έθεσε το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο βουλευτής Ημαθίας, κ. Τάσος Μπαρτζώκας, Πέλλας, κ.κ. Διον. Σταμενίτης και Β. Βασιλειάδης, Φλώρινας, κ. Ι. Αντωνιάδης, κ.ά.


Comments


logo 31.png
bottom of page