top of page

Δίκτυο αποχέτευσης 8 εκατ. σε Γιαννακοχώρι-Μαρίνα. Τασιώνας: ‘Αστρονομικό’ το ποσό των έργων της ΔΕΥ


Την ένταξη έργου αποχέτευσης Γιαννακοχωρίου-Μαρίνας, ύψους 8 εκατ. ευρώ, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης ο δήμαρχος, Νικόλας Καρανικόλας, και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ, Γιώργος Τασιώνας. Όπως τόνισαν, το έργο, που έχει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό αντίστοιχου μέχρι σήμερα, αναμένεται να δημοπρατηθεί μέχρι τέλος του έτους και αφορά αποχετευτικό δίκτυο και σύνδεσή του με τον βιολογικό.

Ακολούθησε περιγραφή από τον κ. Τασιώνα των ολοκληρωμένων ή υπό εξέλιξη έργων της επιχείρησης στην τετραετία της νυν διοίκησης (εξωτερικά δίκτυα χωριών κάμπου, νέος βιολογικός, τηλεμετρία 2, έξυπνα υδρόμετρα, νέο δίκτυο -με βάνες ώστε σε κάθε βλάβη να μην γίνεται διακοπή σε όλη την πόλη, αναβάθμιση βιολογικού Στράντζας, μονάδα επεξεργασίας νερού Αγίου Νικολάου, ενίσχυση υδροδότησης Ροδοχωρίου-Μαρίνας κ.ά.), με ύψος 20 εκατ. ευρώ («αστρονομικό για έναν μικρό δήμο», όπως ανέφερε).

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ αναφέρθηκε στις νέες μελέτες της επιχείρησης (αποχέτευση επέκτασης Νάουσας, Άνω και Κάτω Ζερβοχωρίου, Μονοσπίτων, Λευκαδίων, Πολλών Νερών και υπόλοιπο Στενημάχου), ώστε να μην υπάρχει σπίτι με βόθρο. Αλλά και στον σχεδιασμό της επόμενης θητείας (δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων, δίκτυο ύδρευσης με φυσική ροή στα χωριά κ.ά.). «Όλα αυτά έγιναν με πολλή και σκληρή δουλειά που απέφερε καρπούς, με συνεργασία, με επιμονή από τον δήμαρχο στα κέντρα των αποφάσεων και παρά την έλλειψη προσωπικού που συνεχίζεται και την έχουμε μπροστά μας…» τόνισε ο κ. Τασιώνας.

Στο ‘στοίχημα’ της υλοποίησης του μεγάλου όγκου των έργων στάθηκε ο δήμαρχος, εστιάζοντας στη μεγάλη έλλειψη επιστημονικού προσωπικού.

Όλα τα έργα

Το σχετικό δελτίο τύπου του δήμου Νάουσας για τη συνέντευξη Τύπου αναφέρει τα εξής:


Πιο αναλυτικά, παρουσιάστηκαν τα ακόλουθα έργα και μελέτες της ΔΕΥΑΝ που «τρέχουν» από τη σημερινή δημοτική αρχή είτε είναι υπό κατασκευή είτε έχουν εγκριθεί και είναι υπό δημοπράτηση, συνολικού προϋπολογισμού 28.868.306,34 €:

Έργο αποχέτευσης οικισμών Γιαννακοχωρίου – Μαρίνας Δήμου Νάουσας εγκρίθηκε στις 13.04.2023 από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Υπουργείου ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ύψους 8.016.129,00 € (χωρίς ΦΠΑ). Η μελέτη και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την χρηματοδότηση του εγκεκριμένου έργου, το οποίο σύντομα θα δημοπρατηθεί, αποτελούν έργο της σημερινής δημοτικής αρχής και διοίκησης της ΔΕΥΑΝ .

Κατασκευή εξωτερικών αποχετευτικών αγωγών μεταφοράς λυμάτων οικισμών Κοπανού, Επισκοπής και Αγγελοχωρίου – Πολυπλατάνου, με προϋπολογισμό 5.499.492,85 €. Το έργο χρηματοδοτήθηκε το 2011 και δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε επί θητείας της σημερινής διοίκησης. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί καθώς υπολείπονται 50m από τα συνολικά 18km του δικτύου.

Μελέτη – Κατασκευή κοινής ΕΕΛ των οικισμών Κοπανού, Επισκοπής και Αγγελοχωρίου – Πολυπλατάνου, με προϋπολογισμό 3.266.045,19 €. Το έργο χρηματοδοτήθηκε το 2011 και δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε επί θητείας της σημερινής διοίκησης. Βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.

Επέκταση συστήματος τηλεελέγχου/τηλεχειρισμού και ανίχνευση διαρροών δικτύου ύδρευσης και βελτίωση ποιότητας νερού του Δήμου Νάουσας (ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑ ΙΙ ) στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ύψους 3.257.728,00 € . Αποτελεί εξολοκλήρου έργο της σημερινής διοίκησης (η μελέτη, η χρηματοδότηση και η δημοπράτηση του έργου). Βρίσκεται στο στάδιο δημοπράτησης.

Εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και μείωσης μη τιμολογούμενου νερού, σε ψηφιακούς υδρομετρητές του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Νάουσας στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ύψους 2.945.446,40 € Αποτελεί εξολοκλήρου έργο της σημερινής διοίκησης του Δήμου Νάουσας (η μελέτη, η χρηματοδότηση και η δημοπράτηση του έργου). Βρίσκεται στο στάδιο δημοπράτησης.

Εργασίες για την ολοκλήρωση του νέου δικτύου ύδρευσης στην Δ.Ε.Υ.Α. Νάουσας στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ύψους 555.599,90 € +250.000,00 € Βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης και αποτελεί εξολοκλήρου έργο της σημερινής διοίκησης (η μελέτη, η χρηματοδότηση και η δημοπράτηση του έργου).

Αναβάθμιση ΕΕΛ Δ.Κ. ΝΑΟΥΣΑΣ στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ύψους 2.827.865,00 €. Τροποποιήθηκε η μελέτη του έργου, εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε επί θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Βρίσκεται στο στάδιο δημοπράτησης.

Μονάδα Πρωτοβάθμιας Επεξεργασίας Νερού Νάουσας» του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ύψους 2.250.000,00€. Το έργο σχεδιάστηκε από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΝ (επί προεδρίας Ι. Παρθενόπουλου) και εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε επί θητείας της σημερινής διοίκησης στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του και βρίσκεται στην επιτροπή διαγωνισμού όπου γίνεται ο έλεγχος δικαιολογητικών του αναδόχου.

Τέλος, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ αναφέρθηκαν σε έργα ύψους 1.597.198,60 € που σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη διοίκηση, τα οποία ωστόσο δημοπρατήθηκαν, ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής τους από την σημερινή διοίκηση (αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών υποδομών, αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων υδροδότησης σε κοινότητες κ.ά).

Comments


logo 31.png
bottom of page