top of page

Εστίαση: Τα νέα μέτρα ισοδυναμούν με άτυπο lockdown λέει η αγορά


Για άτυπο lockdown στην εστίαση κάνει λόγο στο Capital.gr ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μετά την ανακοίνωση των νέων υγειονομικών μέτρων που τίθενται σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου."Έχουμε ένα άτυπο lockdown στην εστίαση. Όταν κλείνει ένα κατάστημα στις 12.00 είναι ουσιαστικά σαν να διακόπτει πλήρως η κυβέρνηση την λειτουργία των καταστημάτων διασκέδασης, μπαρ κλπ. Στην πραγματικότητα, με τα μέτρα που έρχονται από 3 Ιανουαρίου θα μειωθούν περαιτέρω τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου.


Έτσι, εάν με βάση την έρευνα που πρόσφατα παρουσίασε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP, o τζίρος των μικρών και μεσαίων καταστημάτων εστίασης μειώθηκε σημαντικά εντός του 2021 και το 2021 η εκτίμηση της ίδιας έρευνας κάνει λόγο για επιπλέον μείωση τζίρου, και με αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν θα συνεχίσει να μειώνεται περαιτέρω ο τζίρος.


Επίσης το 42% των επιχειρηματιών του κλάδου σε παλαιότερη έρευνα του Επιμελητηρίου απαντούσε ότι ακόμα και αν υπήρχαν δόσεις στα χρέη, δεν θα τα κατάφερνε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και θα είχαμε και άλλα λουκέτα".


Πιο συγκεκριμένα η έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ICAP που παρουσιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, δείχνει ότι ενώ το 2019 οι συνολικές πωλήσεις των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης στην Αττική ήταν 1,25 δισ. ευρώ, το 2020 μειώθηκαν στα 719,89 εκατ. ευρώ και με βάση τη σχετική εκτίμηση, θα κατέλθουν για το 2021 στα 641,72 εκατ. ευρώ.


Σημειώνεται ότι η έρευνα αφορά στις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου που δραστηριοποιούνται στο νομό Αττικής (εξαιρούνται ο Πειραιάς, η Δ. Αττική και το Λαύριο).


Ν. Νικολόπουλος (Albion, Δεξαμενή): Θα έπρεπε να μας είχαν κλείσει νωρίτερα

Μία διπλή διάσταση επί του θέματος δίνει από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Νεκτάριος Νικολόπουλος επιχειρηματίας στον τομέα της διασκέδασης και της εστίασης (Albion, Δεξαμενή).


Όπως τονίζει, το κυριότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο τζίρος που χάνεται από τα μαγαζιά, αλλά να περιοριστούν τα κρούσματα. "Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει είναι να μην μεταδίδει ο ένας πολίτης στον άλλο τον ιό", αναφέρει χαρακτηριστικά.


Από την άλλη πλευρά επισημαίνει ότι θα έπρεπε το άτυπο lockdown που έρχεται μέσα από τα νέα κυβερνητικά μέτρα, να έχει συμβεί νωρίτερα.


"Πολλοί συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ προμηθευτήκαμε εξοπλισμό για την περίοδο που διανύουμε, αγοράσαμε προϊόντα για να γεμίσουμε τα μαγαζιά μας. Θα έπρεπε να μην φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε σήμερα, για να λάβει την συγκεκριμένη απόφαση η ελληνική κυβέρνηση.


Ούτως ή άλλως τα μαγαζιά μας λειτουργούν πλέον με ελάχιστο κόσμο. Το κοινό φοβάται και έχει σταματήσει να βγαίνει. Για πρώτη φορά φέτος λειτουργήσαμε παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και κλείσαμε στις 02:30".


"Αυτό όμως που κατάλαβα μέσα από τα νέα μέτρα, είναι ότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην εστίαση. Περίμενα να ακούσω κάποια μέτρα. Αυτό που είδα τελικά είναι ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, αφορούν μόνο στον κλάδο της εστίασης.


Περιορίζουν τη δική μας λειτουργία και δεν θέτουν περιορισμούς σε άλλα σημεία συνωστισμού όπως τα μέσα μεταφοράς, όπου κανείς δεν μεριμνά για την ουσιαστική διασπορά του ιού, καθώς ο κόσμος συνωστίζεται ανεξέλεγκτα σε λεωφορεία, μετρό και τρόλεϊ", συμπληρώνει ο Ν. Νικολόπουλος.


"Εφόσον μας αντιμετωπίζουν λοιπόν ως τον σημαντικότερο κρίκο της επιχειρηματικής αλυσίδας, στρέφοντας όλα τα μέτρα μόνο σε εμάς, θα πρέπει να μεριμνήσουν μετά το πέρας όλης αυτής της κατάστασης, ούτως ώστε να λάβουμε και τις ανάλογες ενισχύσεις για να μπορούμε να συνεχίσουμε", καταλήγει.


Τι προβλέπουν τα μέτρα για την εστίαση

Τα μέτρα για την εστίαση προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 από το προσωπικό σε εστίαση - διασκέδαση. Ταυτόχρονα το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης θα είναι έως τις 12 τα μεσάνυχτα.


Στα μέτρα προβλέπεται επίσης ότι δεν θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα. Σε οποιαδήποτε παρατήρηση, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων, ότι αυτά δεν τηρούνται, θα υπάρξει και διακοπή της μουσικής.

Comments


logo 31.png
bottom of page