Απάντηση για τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τρίτης δίνει η Επιτροπή Ισότητας του δήμου Νάουσας. Αναφέρει:
«Είναι κοινωνικά παραδεκτό πως τα περιστατικά βίας, όποια μορφή κι αν λαμβάνουν, απ’ όπου κι αν προέρχονται, συνιστούν ένα κατακριτέο φαινόμενο, το οποίο υπονομεύει τη δυνατότητα αρμονικής κοινωνικής συνύπαρξης.
Eπιπλέον, πρέπει να γίνει σαφές πως η υποτίμηση αυτών των περιστατικών δεν αρμόζει σε μία πολιτισμένη κοινωνία καθώς είναι γνωστό πως η βία γεννά βία. Πώς μπορούμε όμως να διακρίνουμε τη βία;
Οι μορφές με τις οποίες μπορεί να εκδηλωθεί ένα περιστατικό βίας είναι πολλές. Η λεκτική βία, για παράδειγμα, εκδηλώνεται όταν κάποιος δε σέβεται τον συνομιλητή του, τον προσβάλλει, τον υποβαθμίζει και τον υποτιμά. Συχνά διαπιστώνεται, πως συγχέεται η ελευθερία λόγου με την αγένεια.
Όμως η λεκτική βία δεν είναι η μόνη μορφή βίας. Η ψυχολογική βία είναι μια ακόμη μορφή της, η οποία μπορεί να μην είναι τόσο εμφανής, ωστόσο είναι εξίσου επίπονη για τον αποδέκτη της.
Η συστηματική ταπείνωση και υποτίμηση, η προσβολή της προσωπικότητας, η διαρκής κακοπροαίρετη κριτική, η οποία μπορεί να μην εκφράζεται απαραίτητα και μόνο με λεκτικά αλλά και μέσω μη λεκτικών μηνυμάτων, όπως ειρωνικά βλέμματα, χλευασμοί κλπ, η εσκεμμένη πρόκληση έντασης, η οποία οδηγεί τον συνομιλητή σε έλλειψη ελέγχου και τελικώς σε έκρηξη, συνιστούν ψυχολογική βία.
Ως Επιτροπή Ισότητας της Η.Π. Νάουσας οφείλουμε να επισημάνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τόνους ότι είναι αναγκαίο να διαφυλάξουμε το κύρος και να σεβαστούμε τη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και όλους τους πολίτες που το παρακολουθούν και επιθυμούν να ενημερωθούν μέσα από αυτό για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο μας.
Ο πολιτισμός στην πολιτική δεν είναι αυτονόητος, δεν κληρονομείται αλλά κατακτιέται μέρα με τη μέρα. Η διάθεση για συνεργασία με ήθος και συνέπεια, ο πολιτισμένος διάλογος, η πολιτική ευπρέπεια, ο σεβασμός και η ηθική είναι αρχές οι οποίες θα πρέπει να διέπουν το πολιτικό μας σύστημα προάγοντας τον πολιτικό πολιτισμό.
«Ελεύθερον διατελεί και βέλτιστα πολιτευόμενον και δυνάμενον άρχειν πάντων, μιας τυγχάνον πολιτείας.
[Το ελληνικό γένος] ζει ελεύθερα και διοικείται άριστα και θα μπορούσε να κυριαρχήσει, αν ήταν πολιτικά ενωμένο.
Αριστοτέλης, Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σημείωση: η κ. Ίλια Ιωσηφίδου ως μέλος της Επιτροπής ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με το ανωτέρω κείμενο, επισημαίνοντας ότι έχει κάνεις γνωστές τις απόψεις της με την ανακοίνωση της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας».
Comments