top of page

Θεσσαλονίκη: Ο τουρισμός δεν έφερε την «άνοιξη» στην εστίαση


Αυξήσεις στις πρώτες ύλες από 1 Σεπτεμβρίου


Τα οφέλη της τουριστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν ορατά στα εστιατόρια και τα καφέ του κέντρου, καθώς και σε παραλιακά σημεία όπως οι Νέοι Επιβάτες και η Ασπροβάλτα, ωστόσο η κατάσταση για τους επιχειρηματίες στα ανατολικά και τα δυτικά ήταν από αρκετά χλιαρή ως απογοητευτική.


«Υπήρξε μια πτώση γύρω στο 30% έναντι του 2021. Ήδη βλέπουμε ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί», δηλώνει στο ThessToday.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.


«Πωλούνται επιχειρήσεις για μικρά ποσά – Έχουν καταστραφεί αυτοί οι άνθρωποι»


Και επισημαίνει ότι στην εστίαση επικρατεί ένα ρευστό κλίμα, καθώς πολλοί επιχειρηματίες εγκαταλείπουν τον κλάδο, πνιγμένοι από τα χρέη και τις τραγικές συνέπειες της πανδημικής κρίσης. «Δεν είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις. Συσσωρεύονται χρέη με αποτέλεσμα να ανοίγουν και να κλείνουν οι επιχειρήσεις ή να αλλάζουν χέρια. Το βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα. Πωλούνται επιχειρήσεις για μικρά ποσά και τις αναλαμβάνουν άλλοι. Έχουν καταστραφεί αυτοί οι άνθρωποι».


«Μεγάλες εταιρείες πρώτων υλών μας ενημερώνουν για αυξήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου»


Και ως κερασάκι στην τούρτα, από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένονται αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών για τα εστιατόρια. Όπως σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης, «ήδη μεγάλες εταιρείες πρώτων υλών μας ενημερώνουν εγγράφως ότι από 1 Σεπτεμβρίου θα έχουν αυξήσεις». Την ίδια ώρα αγκάθι για τον κλάδο αποτελεί η ενέργεια, τόσο στο κομμάτι των εξόδων που επωμίζονται οι επιχειρηματίες, όσο και για τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς και έτσι ελαττώνουν τις εξόδους. Καθίσταται έτσι απαραίτητο, σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη, να ενισχυθεί ο κλάδος της εστίασης από την κυβέρνηση, ώστε να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, εν μέσω του νέου κύματος ακρίβειας.


Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις οι επιχειρηματίες της εστίασης, ο ίδιος αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί ακόμη. «Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να αυξήσουμε άλλο τις τιμές. Ο κλάδος μας έχει κάνει αυξήσεις 10%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τα εστιατόρια και τα καφέ, το πρώτο εξάμηνο του 2022».


Μειωμένος κατά 50% ο τζίρος για κάθε τραπέζι ταβέρνας


Οι τιμές για την εστίαση στη Θεσσαλονίκη αυτό το διάστημα είναι στάσιμες. Ενδεικτικά το σάντουιτς με γύρο, που είχε γίνει κατά 0,50€ περίπου πιο ακριβό, κοστίζει στην πόλη μας από 3,50€ έως 4,00€, χωρίς να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού που προσφέρεται, σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη.


«Το σάντουιτς της Θεσσαλονίκης δεν έχει καμία σχέση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι γύρω στα 500 γραμμάρια ενώ σε όλη την Ελλάδα είναι γύρω στα 300. Έχουμε 200 – 250 γραμμάρια καθαρού κρέατος στα σάντουιτς».

Συμπληρώνοντας πάντως για τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σημείωσε πως ο τζίρος ανά τραπέζι ταβέρνας και εστιατορίου έχει μειωθεί κατά 50%. Την ίδια ώρα τα λειτουργικά έξοδα ενός καταστήματος εστίασης έχουν αυξηθεί κατά 42%.


Με αυτά τα ανησυχητικά νούμερα, οι επιχειρηματίες στην εστίαση ελπίζουν τον φετινό χειμώνα να μην υπάρξουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» για τα καφέ και τα εστιατόρια της πόλης.


Σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη: «Ελπίζουμε να μην υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για να μπορέσουμε να δουλέψουμε και να προγραμματίσουμε τα έξοδά μας. Αν έχουμε μέτρα πάλι θα δυσκολευτούμε και θα υπάρχουν πολλά λουκέτα».

Comments


logo 31.png
bottom of page