top of page

Μητσοτάκης από Βέροια: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια χωρίς απόλυτη συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών
Μήνυμα συσπείρωσης της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας εν όψει Ευρωεκλογών έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε πολίτες της Βέροιας, όπου περιοδεύει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική εκλογική δύναμη που μιλάει για την Ευρώπη, έχοντας ως μοναδικό στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών: «Όχι αφηρημένη διαδικασία αφορά τον καθένα ξεχωριστά η ΝΔ είναι η μόνη που μιλάει για την Ευρώπη δεν έχουν άποψη, σχέδιο, θέσεις, κύρος, διαπραγματευτική δυνατότητα έχουν μια μόνιμη γκρίνια να είναι πιο αδύναμη θέλουν η ΝΔ» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε ομιλία σε πολίτες στη Βέροια ενώ νωρίτερα βρέθηκε στην παρουσίαση του «Ψηφιακού Σχολείου» από το υπουργείο Παιδείας στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων Ημαθίας.

«Βλέπω το βλέμμα σας το χαμόγελο και την αισιοδοξία για τη μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είπε ξεκινώντας ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. Η ΝΔ είναι ταυτισμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας καθώς ο εθνάρχης Μακεδόνας Κώστας Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη κόντρα στα κόμματα που φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Το αποτύπωμα της Ευρώπης το βλέπετε γύρω σας, στα έργα της περιφέρειας, στην ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου στις Αιγές. Αυτά που συνέβησαν τα τελευταία 5 χρόνια για να στηρίξουμε μαζί με την Ευρώπη τις τοπικές κοινωνίες, να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση που δεν δοκίμασε μόνο τα νησιά αλλά και ολόκληρη την Μακεδονία τα κάναμε γιατί δουλέψαμε μαζί με την Ευρώπη. Τα καταφέραμε και γιατί η Ελλάδα δεν είναι αποδιοπομπαίος τράγος αλλά η Ευρώπη την ακούει. Η Ευρώπη ακούει τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 


«Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που έκανε η κυβέρνηση. Νωρίτερα πήγαμε στα Ριζώματα για να παρουσιάσουμε μια νέα ψηφιακή δράση του υπουργείου Παιδείας που έχει πια διαδραστικούς πίνακες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανακάμψης και τα 36 δισ. που διαπραγματεύτηκα προσωπικά στην Ευρώπη. Ψηφιακό φροντιστήριο θα σημαίνει ότι τα παιδιά από του χρόνου που είναι στην Τρίτη Λυκείου θα μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από καθηγητές του δημόσιου σχολείου. Πείσαμε την Ευρώπη να στηρίξει μια πολιτική ασφαλούς φύλαξη των συνόρων. Γι' αυτό φτιάχνουμε τον φράχτη στον Έβρο, για να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι ώστε εμείς να καθορίζουμε ποιος μπαίνει στην επικράτεια και όχι ο κάθε άθλιος διακινητής. Η ΝΔ είναι το πιο ισχυρό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», πρόσθεσε.

«Αν δεν είχαμε βγάλει την Ελλάδα από το φάσμα της χρεοκοπίας δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε 500 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε την ΕΛΓΑ ωστε να στηρίζει τους αγρότες. Ποιον θέλετε στην Ευρώπη να κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις; Γι αυτό θα ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου. Σήμερα η χώρα είναι πολύ πιο θωρακισμένη. Τα Rafale είναι ήδη εδώ και πετάνε. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης. Ο κόσμος του 2024 δεν είναι του 2019. Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο; Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τις χώρες της ΕΕ ώστε να μπορούμε αύριο να αποκτήσουμε π.χ. μια ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα iron dome, μια θωράκιση που δεν θα περνάει κουνούπι από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο», είπε.

«Θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει μια κοινή πολιτική για το δημογραφικό; Εμείς θα στηρίζουμε πάντα έμπρακτα την ελληνική οικογένεια. Το επίδομα γέννας εμείς το θεσμοθετήσαμε, το επίδομα μητρότητας το δώσαμε στις ελεύθερες επαγγελματίες. Πρώτος εγώ αναγνωρίζω ότι υπάρχει θέμα ακριβείας και κάνουμε ό,τι καλύτερο για να το αντιμετωπίσουμε. Το να είναι ισχυρή η ΝΔ στο ευρωπαικό κοινοβούλιο σημαίνει ισχυρή Ελλάδα στην ευρώπη, σημαίνει περισσότερη προκοπή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Οι εκλογές αυτές αφορούν και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Όλη η αντιπολίτευση είτε από δεξιά είτε από αριστερά έχει στρατευθεί για να κοντύνει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης χωρίς να λένε κουβέντα για την Ευρώπη. Εχουμε από τα δεξιά τους υπερπατριώτες πολεμοχαρείς που θεωρούν ότι σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση πρέπει να κατηγορηθυεί ότι δήθεν είναι ενδοτική επειδή ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και να τον διορθώσει όσον αφορά τα ζητήματα της μειονότητας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Όσον αφορά τις εκκρεμότητες με τον βόρειο γείτονα μας θα ήθελα να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλα είχαμε πει ότι άπαξ και ψηφιστεί θα πρέπει να την εφαρμόσουμε. Αν πιστεύουν ότι κάποιοι μπορούν να την αμφισβητήσουν θα γνωρίζουν δύο πράγματα: Ο δρόμος προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός και τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν μέχρι να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία. Κάποιοι προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν την πίστη. Δεν παίζει κανείς με την ορθοδοξία, δεν παίζει κανεις με την πίστη, να γυρίσετε την πλάτη με όσους προσπαθούν με τον άθλιο τρόπο να αξιοποιήσουν τα πιστεύω της ελληνικής κοινωνίας. Η αντιπολίτευση τάζει λεφτόδεντερα. Άκουσα ότι θέλουν να δαπανήσουν 11 δισ. ευρώ παραπάνω, κι εγώ θα το ήθελα αλλά δεν έχω τα χρήματα. Όταν αντιμετωπίζουμε την πολιτική σαν πόλεμος μόνο άσχημα πράγματα θα προκύψουν για τη χώρα. Σας ζητώ να στείλετε μήνυμα συνέχειας στήριξης της ΝΔ και των μεταρρυθμίσεων. Εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027 όπως σας έλεγα και το 2019 ότι εκλογές θα γίνουν το 2023. Η ΝΔ θα βγει δυνατή από αυτή τη μάχη. Η βάση συσμπειρώνεται, οι πολίτες που συντάσσονται με τη ΝΔ είναι εδώ για να μας στηρίξουν. Έχει σημασία να πολεμήσουμε την αποχή, την αίσθηση ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν μεγάλη σημασία. Είμαι σίγουρος ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου η ΝΔ θα είναι εκεί που της αξίζει, πρώτη και ισχυρή, το ισχυρότερο κόμμα στην Ευρώπη», κατέληξε.

Το απόγευμα στα Γιαννιτσά

Μετά την ομιλία στη Βέροια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπό κατασκευή Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Τα Παιδιά της Άνοιξης» στην Πατρίδα Ημαθίας και την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

Comments


logo 31.png
bottom of page