...μέσω της θεσμοθέτησης της υποχρεωτικότητας στην απόσυρσή τους, ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τρία συναρμόδια Υπουργεία.
Να εξετάσει η Κυβέρνηση τη νομοθέτηση της υποχρεωτικότητας στην περισυλλογή και στην απόσυρση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων και να προχωρήσει στην επιβολή βαριών προστίμων σε κάθε παραβάτη που ναρκοθετεί συνειδητά ή ασυνείδητα με τη δημόσια υγεία, την ποιότητα ζωής των πολιτών καθώς και την ποιότητα των εμβληματικών αγροτικών μας προϊόντων, ζητάει ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας με σχετική Ερώτησή του.
Απευθυνόμενος στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υγείας, υπογραμμίζει ότι οι χιλιάδες συσκευασίες τοξικών φυτοφαρμάκων που στις περισσότερες περιπτώσεις απορρίπτονται, μετά το άδειασμά τους, στα σημεία υδροληψίας αποτελούν μέγιστο κίνδυνο για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος. Καθώς, όπως σημειώνει, είτε στοιβάζονται μέσα και έξω από κάδους απορριμμάτων, ρέματα, ποτάμια και άκρες καλλιεργήσιμων εκτάσεων ανά την Ελληνική επικράτεια είτε καίγονται από τους αγρότες, με αποτέλεσμα η καύση να απελευθερώνει τοξικές ουσίες όπως, φουράνια, αρωματικούς υδρογονάνθρακες (από τα υπολείμματα φαρμάκων) καθώς και διοξίνες και αιωρούμενα σωματίδια (από τα υλικά συσκευασίας).
Τονίζει δε ότι δυστυχώς, το ισχύον σύστημα διαχείρισης αυτής της «υγειονομικής βόμβας» δεν έχει αποδώσει καθώς όχι μόνο υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης και παιδείας για τους κινδύνους που απορρέουν από τη μη σωστή συλλογή των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων αλλά και γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ στην περισυλλογή και στην απόσυρση των κενών συσκευασιών, αφού το «Πρόγραμμα συλλογής πλαστικών κενών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων» που εφαρμόζεται και εστιάζει στη συλλογή από συγκεκριμένα σημεία των Δήμων, είναι προαιρετικό.
Ως εκ τούτου, και με δεδομένη την απόλυτη αναγκαιότητα μίας ταχείας νομοθετικής ρύθμισης από την Πολιτεία προκειμένου να μπει σε νέα βάση η αντιμετώπιση αυτού του υγειονομικού και οικολογικού εφιάλτη ο κ. Τσαβδαρίδης προτείνει την εξέταση μίας πρότασης που κινείται στη φιλοσοφία του κυπριακού μοντέλου, όπου:
• Κάθε αγρότης που αγοράζει οποιοδήποτε φυτοφάρμακο, θα “χρεώνεται” στο ΑΦΜ του
• Mόλις ο αγρότης χρησιμοποιήσει το φυτοφάρμακο, δεν θα πετάει τη συσκευασία, αλλά για να ξεχρεωθεί, θα είναι υποχρεωμένος , αφού έχει προχωρήσει σε τριπλό πλύσιμο της συσκευασίας στο μέρος όπου και χρησιμοποιήθηκε, να το επιστρέφει σε ειδικό χώρο και σε ειδικούς κάδους που θα βρίσκονται στον αύλειο χώρο του καταστήματος πώλησης των φυτοφαρμάκων
• Τότε και μόνο τότε, αφού δηλαδή διαπιστωθεί η επιστροφή της συσκευασίας, θα ξεχρεώνεται το ΑΦΜ του αγρότη
• Από εκεί και πέρα να αναλαμβάνουν ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας που θα συλλέξουν τις συσκευασίες από τα σημεία εναπόθεσης.
Αναλυτικά η Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Τσαβδαρίδης είναι η εξής:
Προς τους Υπουργούς
· Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
· Περιβάλλοντος και Ενέργειας
· Υγείας
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Ταχεία αντιμετώπιση του μεγάλου κινδύνου από την ελλιπή αποκομιδή κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων
Κύριοι Υπουργοί
Με την παρούσα επανέρχομαι σε ένα μείζον ζήτημα, που είχα θίξει πάλι με σχετική Ερώτηση 8 χρόνια πριν, με δυστυχώς ελάχιστα πράγματα να έχουν βελτιωθεί από τότε.
Αναφέρομαι στους ελλιπείς τρόπους αντιμετώπισης του τεράστιου περιβαλλοντικού εγκλήματος της διαχείρισης των κενών συσκευασιών των φυτοφαρμάκων, που έχουν δυστυχώς τραγικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.
Οι χιλιάδες συσκευασίες τοξικών φυτοφαρμάκων που στις περισσότερες περιπτώσεις απορρίπτονται, μετά το άδειασμά τους, στα σημεία υδροληψίας αποτελούν μέγιστο κίνδυνο για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος καθώς είτε στοιβάζονται μέσα και έξω από κάδους απορριμμάτων, ρέματα, ποτάμια και άκρες καλλιεργήσιμων εκτάσεων ανά την Ελληνική επικράτεια είτε καίγονται από τους αγρότες, με αποτέλεσμα η καύση να απελευθερώνει τοξικές ουσίες όπως, φουράνια, αρωματικούς υδρογονάνθρακες (από τα υπολείμματα φαρμάκων) καθώς και διοξίνες και αιωρούμενα σωματίδια (από τα υλικά συσκευασίας).
Δυστυχώς, το ισχύον σύστημα διαχείρισης αυτής της «υγειονομικής βόμβας» δεν έχει αποδώσει καθώς όχι μόνο υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης και παιδείας για τους κινδύνους που απορρέουν από τη μη σωστή συλλογή των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων αλλά και γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ στην περισυλλογή και στην απόσυρση των κενών συσκευασιών αφού το «Πρόγραμμα συλλογής πλαστικών κενών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων» που εφαρμόζεται και εστιάζει στη συλλογή από συγκεκριμένα σημεία των Δήμων, είναι προαιρετικό.
Ως εκ τούτου, και με δεδομένη την απόλυτη αναγκαιότητα μίας ταχείας νομοθετικής ρύθμισης από την Πολιτεία προκειμένου να μπει σε νέα βάση η αντιμετώπιση αυτού του υγειονομικού και οικολογικού εφιάλτη θα ήταν ενδιαφέρον να εξεταστεί μία πρόταση που κινείται στη φιλοσοφία του κυπριακού μοντέλου, όπου:
· Κάθε αγρότης που αγοράζει οποιοδήποτε φυτοφάρμακο, θα “χρεώνεται” στο ΑΦΜ του
· Mόλις ο αγρότης χρησιμοποιήσει το φυτοφάρμακο, δεν θα πετάει τη συσκευασία, αλλά για να ξεχρεωθεί, θα είναι υποχρεωμένος , αφού έχει προχωρήσει σε τριπλό πλύσιμο της συσκευασίας στο μέρος όπου και χρησιμοποιήθηκε, να το επιστρέφει σε ειδικό χώρο και σε ειδικούς κάδους που θα βρίσκονται στον αύλειο χώρο του καταστήματος πώλησης των φυτοφαρμάκων
· Τότε και μόνο τότε, αφού δηλαδή διαπιστωθεί η επιστροφή της συσκευασίας, θα ξεχρεώνεται το ΑΦΜ του αγρότη
· Από εκεί και πέρα να αναλαμβάνουν ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας που θα συλλέξουν τις συσκευασίες από τα σημεία εναπόθεσης.
Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, η επιστροφή της συσκευασίας λαμβάνει υποχρεωτικό χαρακτήρα αφού κανένας αγρότης δεν θα μπορεί να προβεί σε νέα αγορά φυτοφαρμάκου αν δεν έχει επιστρέψει την προηγούμενη συσκευασία.
Ως εκ τούτου και επειδή:
Η απόθεση αλλά και η καύση τοξικών σκευασμάτων στο οικοσύστημα εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, προσβάλλει τον πολιτισμό μας και κλονίζει ανεπανόρθωτα την ποιότητα των εμβληματικών αγροτικών μας προϊόντων.
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να εξετάσετε την νομοθέτηση υποχρεωτικότητας στην περισυλλογή και στην απόσυρση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων;
2. Εναλλακτικώς, με ποιον τρόπο προτίθεστε να σταματήσετε την διαιώνιση του άκρως επικίνδυνου αυτού φαινομένου;
3. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην επιβολή βαριών προστίμων σε κάθε παραβάτη και σε κάθε υπεύθυνο και αν ναι με ποιον τρόπο και με ποιους μηχανισμούς;
Comments