top of page

Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ: Χωρίς διαβούλευση η κατανομή του αποθεματικού κρίσης στους αγρότες


Στη χωρίς καμία διαβούλευση κατανομή του αποθεματικού κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 26 εκατ. ευρώ σε αγρότες, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ρωσικής εισβολής, αναφέρεται κείμενο της νομαρχιακής επιτροπής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.


«Πολλοί παραγωγοί όμως, έμειναν εκτός των πληρωμών, ενώ το ΥΠΑΑΤ δεν δίνει καμία διευκρίνιση για τη μέθοδο με την οποία επιλέχθηκαν οι δικαιούχοι. Το σίγουρο είναι ότι καμία διαβούλευση δεν προηγήθηκε της απόφασης…» αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφουν ο γραμματέας της νομαρχιακής, Σάββας Τσιχλακίδης, και η υπεύθυνη Επικοινωνίας, Μαρία Καραγιαννίδου, και συνεχίζει:


«Διαβάσαμε με προσοχή τον κανονισμό που ορίζει τον τρόπο κατανομής του αποθεματικού κρίσης. Είναι γεγονός ότι ξεκάθαρα θέτει ως προϋπόθεση την εφαρμογή μεθόδων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον και το κλίμα. Με σαφήνεια και ρητά αναφέρεται επίσης μια άλλη βασική προϋπόθεση που διέπει όλες τις Ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Η αποφυγή της στρέβλωσης του ανταγωνισμού και της αγοράς.


Δυστυχώς, γίναμε δέκτες καταγγελιών από πολλούς παραγωγούς που εφαρμόζουν φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους όπως η Ολοκληρωμένη και το Κομφούζιο, ότι δεν πιστώθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέλεξε να εφαρμόσει μερικώς τον κανονισμό, ξαφνικά και τιμωρητικά, αφήνοντας έξω από τις ενισχύσεις μεγάλο αριθμό παραγωγών που θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Αυτό δημιουργεί ουσιαστική στρέβλωση στην αγορά, αφού παραγωγοί που εφαρμόζουν παρόμοιες μεθόδους καλλιέργειας, με παρόμοια έξοδα και παρόμοιους πελάτες διαχωρίζονται. Κάποιοι ενισχύονται ενώ άλλοι όχι.


Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εδώ και χρόνια, οι αγρότες-μέλη των Οργανώσεων Παραγωγών αισθάνονται αδικημένοι επειδή διακινούν μέσω των οργανώσεων το σύνολο της παραγωγής τους, υπόκεινται σε ελέγχους και γραφειοκρατία, χάνοντας την ευελιξία που έχουν οι συνάδελφοι τους μη μέλη. Η αδικία αυτή πρέπει να διορθωθεί με συχνούς ελέγχους στην αγορά ώστε να παταχθεί η μαύρη διακίνηση, με παρεμβάσεις στο φορολογικό των αγροτών, με εφαρμογή ποιοτικών προτύπων. Δεν επιτρέπεται όμως να χρησιμοποιούνται για αυτό οι έκτακτοι ευρωπαϊκοί πόροι.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τους παραγωγούς που επλήγησαν από τον πόλεμο για να αντέξουν το χειμώνα και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Ο διαχωρισμός τους σε παραγωγούς Α και Β κατηγορίας όταν οι ενισχύσεις διανέμονται, οδηγεί πολλούς σε απόγνωση και ενισχύει τον αντισυστημισμό και τον αντιευρωπαϊσμό μεταξύ τους. Όλοι οι παραγωγοί αλλά και οι συνεταιρισμοί πρέπει να γνωρίζουν από την αρχή τους όρους.


Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει σε λαϊκισμούς του τύπου ‘όλα τα στρέμματα – όλα τα λεφτά’. Η τήρηση της ευρωπαϊκής νομιμότητας είναι απαραίτητη. Όμως, καθήκον κάθε κυβέρνησης είναι η σωστή προετοιμασία ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να διατίθενται με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα παραγωγικά οφέλη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή.


Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι λειτουργεί με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», πρόχειρα και βεβιασμένα. Κάτω από την ασφυκτική πίεση του χρονοδιαγράμματος, αφού οι πληρωμές έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, και χωρίς καμία διαβούλευση με τους παραγωγούς και τους θεσμικούς φορείς που τους εκφράζουν. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση αποτυγχάνει πλήρως.»

Comments


logo 31.png
bottom of page