top of page

Οι Παλαιοί Πρόσκοποι τιμούν τον Τάκη ΒλαχόπουλοΜεγάλη Πέμπτη 18.00 Ξενοδοχείο Veritas Boutique Art Hotel

Μια οφειλόμενη εκκρεμούσα εκδήλωση τιμής στον Τάκη Βλαχόπουλο πραγματοποιούν οι παλαιοί Πρόσκοποι της Βέροιας την Μεγάλη Πέμπτη 2-5-2024 στις 18.00 σε ανοικτή εκδήλωση στο Ξενοδοχείο Veritas Boutique Art Hotel.

Με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης του Προσκοπισμού, του απονέμουν το μετάλλιο των παλαιών προσκόπων «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ», μετάλλιο που απονέμεται σε παλιούς Προσκόπους που επέδειξαν εξέχουσες υπηρεσίες στην Προσκοπική Κίνηση και των παλαιών προσκόπων ειδικότερα.

Ο Ημαθιώτικος προσκοπισμός είχε τουλάχιστον για μια δεκαετία, φύλακα άγγελο του, τον Περιφερειακό Έφορο του (1971-1977), βουλευτή, δικηγόρο, Τάκη Βλαχόπουλο. Ο Βλαχόπουλος διάγει την 10η δεκαετία της ζωής του (γεν.13.8.1931) και αποτελεί κόσμημα για την Ημαθία και την Βέροια. Την αγάπησε με πάθος και όραμα. Οι ιδέες του, η λαχτάρα του να δει να εφαρμόζονται πρωτοπόρες σκέψεις στην Βέροια ήταν ανεξάντλητες. Η νιότη της ψυχής του ακόμη και σήμερα που περπατά πέρα δώθε στο μπαλκόνι της κατοικίας της οδού Ελιάς είναι φανερή. Δημήτρης Βλαχόπουλος - Μιχαλης Μαρμαράς - Τηλεμαχος Κανελλίδης, αχτύπητο τρίδυμο σχέσης με την πόλη που μόνο στους πίνακες του Βαφείδη και του Σωζερίδη συναντά πια κανείς.

Ο Βλαχόπουλος υπήρξε οραματιστής και αναλώθηκε στην πολιτική του σταδιοδρομία για να υλοποιήσει τα οράματα του. Πρωταθλητής στίβου, αρχηγός της ομάδας μπάσκετ ΒΕΡΜΙΟΝ, παίκτης του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του συνδέσμου φιλάθλων, μέλος του ΓΑΣ Βέροια, ιδρυτικό μέλος της χιονοδρομίας της Βέροιας, διοργανωτής 6 φεστιβάλ παραγωγής με στόχο την προβολή του νομού και των γεωργικών προϊόντων του. Πολιτεύθηκε με μετριοπάθεια και σύνεση, είχε υποστηρικτές σε όλη την πολιτική σκηνή, από την δεξιά ως την αριστερά.

Η αγάπη που υπηρέτησε ο Τάκης Βλαχόπουλος τον προσκοπισμό της Βέροιας ήταν παροιμιώδης. Όχι μόνο βέβαια τον προσκοπισμό, αλλά τον εθελοντισμό και τον αθλητισμό. Στον προσκοπισμό μετά την παράδοση των καθηκόντων του Περιφερειακού Εφόρου το 1977 από την θέση του βουλευτή, βοηθούσε με κάθε τρόπο την Προσκοπική Κίνηση με έργα ουσίας όπως η ανάπτυξη των υποδομών στην κατασκήνωση στην Καστανιά, η απόκτηση ιδιόκτητων προσκοπικών κτιρίων αλλά και η πραγματοποίηση μεγάλων δράσεων της Ενώσεως Παλαιών Προσκόπων Βέροιας όπως αυτή του 1980 όταν κατάφερε και συγκέντρωσε 30 βουλευτές παλιούς προσκόπους στην Καστανιά, στην πανελλήνια συνάντηση παλαιών προσκόπων.

Κάθε φορά που αντιμετώπιζε ο προσκοπισμός πρόβλημα στα ζητήματα του, τον αναζητούσε για να το επιλύσει. Έτσι το 1ο σύστημα με αρχηγό τον Σπύρο Τελλίδη μεταφέρθηκε στις εργατικές κατοικίες το 1980, στο κτήριο των γραφείων του οικισμού, όταν είχε καταφέρει ο Βλαχόπουλος να παραχωρηθεί από τον ΟΕΚ το ακίνητο για να στεγασθεί και για να γνωρίσουν την προσκοπική ζωή και οι νέοι της κάτω πλευράς της πόλης. Γέμισε το κτήριο από προσκόπους παιδιά των οικογενειών των εργατικών κατοικιών που έτρεξαν να γνωρίσουν την ωραία προσκοπική ζωή σε μια γειτονιά που δεν είχε αναπτυχθεί ο αστικός ιστός.

Οι παλιοί πρόσκοποι της Βέροιας τον αναζητούσαν τα καλοκαίρια στις συναντήσεις τους ειδικά οι «Πελαργοί», Βεροιώτες πρόσκοποι της Θεσσαλονίκης τον έβαζαν στο κέντρο της παρέας και των πορειών προς την Σουμελά και τον απολάμβαναν να τους διηγείται ιστορίες της πολιτικής ζωής.

Επιλέγοντας να χτίσει το εξοχικό του σπίτι μαζί με μερικούς ακόμη παλιούς προσκόπους όπως τον Ξενοφώντα Δεληφώτη, δίπλα σχεδόν στο κατασκηνωτικό κέντρο, χαίρονταν και αισθανόταν όλα αυτά τα χρόνια την προσκοπική ζωή και τις προσωπικές του στιγμές. Για να αποδειχθεί ότι τελικά ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ η πορεία του στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Βέροιας και της Ημαθίας!

Ο Δημήτρης Βλαχόπουλος του Κωνσταντίνου γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1931 στη Βέροια, σπούδασε νομικά και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Εξελέγη βουλευτής στην Ημαθία στις εκλογές του 1974 συγκεντρώνοντας 16.088 σταυρούς. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1977. Έγινε ένας από τους πρώτους Έλληνες βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου υπηρέτησε από τον Ιανουάριο του 1981 ως τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου. Ως ευρωβουλευτής μετέσχε στην Επιτροπή Νεότητας, Πολιτισμού, Παιδείας, Πληροφοριών και Αθλητισμού, από τις 8 Φεβρουαρίου ως τις 18 Οκτωβρίου 1981.

Η ΕΠΠΒ καλεί τα μέλη της και τους παλαιούς Προσκόπους της Βέροιας με το μαντήλι τους να τιμήσουν την εκδήλωσηComments


logo 31.png
bottom of page