top of page

Ο Δημήτρης Σιδηρόπουλος για τον Νέο Χάρτη Υγείας


Αγαπητοί φίλοι, για τα θέματα που αφορούν στην Υγεία, πάρα πολλά μπορεί να πει κανείς. Τα νιώθει άλλωστε καθημερινά ο καθένας μας στο πετσί του. Θέλει να βρει την υγειά του και σκαλίζει βαθιά την τσέπη του, σπάει τον κουμπαρά του, αν έχει Κουμπαρά ,ξεψαχνίζει τα βιβλιάριά του. Ξύνει τον πάτο του βαρελιού, μη τυχόν ανακαλύψει κάτι εκεί. Και αν αυτά είναι άδεια, τότε αναζητά έναν φίλο ή έναν γνωστό του γιατρό, που είτε υπηρετεί είτε έχει πρόσβαση σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Ψάχνει για μια προϊσταμένη, έναν φίλο διοικητικό, οποιονδήποτε μπορεί να δώσει μια λύση στο πρόβλημά του, να μεσολαβήσει σε έναν γιατρό της α' η β’ ειδικότητας, σ’ ένα από τα δημόσια νοσοκομεία.Φταίνε οι γιατροί για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία; Όχι βέβαια. Αυτοί σκοτώνονται όλη μέρα στη δουλειά καταλήγοντας κάθε βράδυ στο σπίτι κάθιδροι και εξουθενωμένοι . Εκτός του ότι υπήρξα ο ίδιος γιατρός, εξακολουθώ να έχω πολλούς φίλους γιατρούς που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και γνωρίζω πολύ καλά, από πρώτο χέρι, τι αντιμετωπίζουν. Πάει πολύ λοιπόν να τους ρίχνουμε την ευθύνη για την σημερινή άσχημη κατάσταση.


Δεν ζητάω από τον κάθε σκεπτόμενο πολίτη τίποτα παραπάνω από το να διαθέσει ελάχιστο από τον χρόνο του για να αναλογιστεί, ποιός πληρώνει το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους γιατρούς, όλα αυτά τα πανάκριβα σύγχρονα μηχανήματα και το λειτουργικό κόστος των δημόσιων νοσοκομείων; Εσύ φυσικά αγαπητέ φορολογούμενε πολίτη. Αγωνίζονται καθημερινά οι γιατροί και όλο το υγειονομικό προσωπικό και το μόνο που εισπράττουν είναι χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια. Και αυτά από τον λαό, όχι από το πολιτικό προσωπικό.


Πολλοί από τους εξαίρετους αυτούς επιστήμονες παραμένουν αδιόριστοι, δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους, οι μισθοί τους παραμένουν καθηλωμένοι, δεν μονιμοποιούνται και δεν εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά ενώ παλεύουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή με αυταπάρνηση με τον θανατηφόρο Ιό. Δεν αντικαθιστούν τους γιατρούς που συνταξιοδοτούνται, τους ανεμβολίαστους συναδέλφους που έθεσαν σε αναστολή, τους γιατρούς που φεύγουν στο εξωτερικό.


Γιατί φεύγουν άραγε; Γιατί τους αφήνουνε και φεύγουν τη στιγμή που, όπως διατυμπανίζει, φουσκώνοντας σαν γαλοπούλα η κυβέρνηση, λεφτά υπάρχουν; Κι αν δεχτούμε πως πράγματι λεφτά υπάρχουν, το ζήτημα είναι πού καταλήγουν, σε ποιές κατευθύνσεις διοχετεύονται και ποιές είναι οι προτεραιότητές τους; Λεφτά πάντα βρίσκονται για περιπολικά, για Ραφάλ, για φρεγάτες και υπερσύγχρονα πυραυλικά συστήματα. Και ναι, να ανανεώσουμε τον στρατιωτικό εξοπλισμό μας, ζούμε δυστυχώς σε επικίνδυνη γεωπολιτικά γειτονιά. Παράλληλα όμως θα έπρεπε να εξοπλιστούμε σαν αστακοί και κατά του Κορωνοϊού, με ΜΕΘ, γιατρούς και νοσηλευτές.Για να σταματήσουμε να θρηνούμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς, τους γονείς μας, τα αδέλφια μας, τα ξαδέλφια μας.


Πού καταλήγουν λοιπόν τα λεφτά μας; Στους ιδιώτες ισχυρίζεται ο ένας, στους λίγους ημέτερους απαντά ο άλλος, στους κλινικάρχες προσθέτει ένας τρίτος. Κι όμως, αν τυχόν αρρωστήσεις από Κορωνοϊό, δεν περνάς το κατώφλι των ιδιωτικών κλινικών. Κι ας διαθέτουν πολυάριθμα ελεύθερα κρεβάτια ΜΕΘ. Γιατί αυτό συμφωνήθηκε με τον πρωθυπουργό μας και τον υπουργό Υγείας. Και βέβαια έχουν στο χέρι την εγκύκλιο του Υπουργείου και την κουνούν προκλητικά μπροστά στην μύτη σου, όταν τους γίνεσαι φορτικός. Σε κοιτάζουν στραβά, δείχνοντας ως υπαίτια την κυβέρνηση. Αυτή στο κάτω κάτω τους παραχώρησε αυτό το δικαίωμα. Αυτοί απλώς αποδέχθηκαν, με βαριά καρδιά, αυτό το “ανέλπιστο” δώρο. Γιατί άλλωστε να χαλάσουν το χατίρι στην κυβέρνηση, όταν τους δίνεται έτσι η δυνατότητα να νοσηλεύουν μόνο εκείνους τους ασθενείς που δεν πάσχουν από Κορωνοϊό και τα άλλα περιστατικά με covid-19, να μοιράζονται, να στοιβάζονται καλύτερα στα δημόσια νοσοκομεία; Κι ας μένουν μερικές μέρες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους.


Και επειδή καλός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης, μπορείς να διαβάσεις και να μάθεις τι πραγματικά ισχύει. Αν κάποιος λοιπόν παραμείνει διασωληνωμένος, έστω και για κάποιες μέρες εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των καθηγητών κ. Λύτρα και κ. Τσιόδρα - επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού - οι πιθανότητες επιβίωσής του είναι σημαντικά μειωμένες. 80 στους 100 ασθενείς, ένα πολύ μεγάλο ομολογουμένως ποσοστό, που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι καταδικασμένοι σε θάνατο.


Ο δε πρωθυπουργός μας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο «Μωυσής» όπως τον αποκάλεσαν φίλα προσκείμενοι δημοσιογράφοι, πιάστηκε αναληθής στο βήμα της Βουλής. Δεν γνώριζε, ισχυρίζεται, την ύπαρξη της συγκεκριμένες μελέτης ,κάτι που διέψευσαν βέβαια εμφατικά και με πολύ πειστικό τρόπο τις αμέσως επόμενες μέρες οι ίδιοι συγγραφείς της μελέτης. Ο πρωθυπουργός μας λοιπόν, μέσα στην Βουλή, μπροστά σε όλους τους βουλευτές και τον ελληνικό λαό δεν δίστασε να ισχυριστεί ψευδώς πως:


1ον δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη μελέτη των καθηγητών της επιτροπής του και


2ον προκαλώντας ρωτούσε θρασύτητα την Αντιπολίτευση, αν αυτοί έχουν και γνωρίζουν τέτοια μελέτη, να την φέρουν και να την καταθέσουν στην Βουλή.


Γιατί το έκανε αυτό; Διότι γνώριζε πολύ καλά ότι το συμπέρασμα της επίμαχης μελέτης δεν συμφωνεί με το κυρίαρχο αφήγημα της κυβέρνησης, πως δεν υπάρχει δηλαδή ανάγκη δημιουργίας παραπάνω ΜΕΘ και περαιτέρω ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Αυτό βέβαια δεν είναι αληθές και το δηλώνουν κατηγορηματικά, εκτός από μέλη της επιτροπής, πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες γιατροί όπως ο κ. Παπανικολάου νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας και γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, ο κ. Γεροτζιάφας καθηγητής Αιματολογίας και διευθυντής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, συνεργάτης του Metropolitan Hospital και του Υγεία, ο κ. Καπραβέλος διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τρελλόπουλος διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου,ο κ. Γιαννάκος πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και πολλοί άλλοι έγκριτοι και αναγνωρισμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο.


Ισχυρίζονται βέβαια πως τώρα σχεδιάζουν. Και εσύ αναρωτιέσαι γιατί δεν το έκαναν αυτό πριν, ώστε να αποτρέψουν την τραγική κατάληξη για παραπάνω από 25 χιλιάδες συνανθρώπους μας; Ένας αριθμός που μέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος καθώς οι απώλειες εξακολουθούν να είναι δεκάδες καθημερινά. Όσοι πέθαναν, πέθαναν βέβαια. Απαντούν με ένα «Αιωνία τους η Μνήμη» και πάνε παρακάτω, ισχυριζόμενοι ανενδοίαστα πως τώρα, κατόπιν εορτής, σχεδιάζουν το Νέο Χάρτη Υγείας, το Νέο Ε.Σ.Υ. σύμφωνα και με τα λεγόμενα της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα, με την εφαρμογή του περίφημου συστήματος “Hub and Spoke”.


Τι προβλέπεται λοιπόν σε αυτό το βαρύγδουπο σχέδιο; Κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων, συγχώνευση τμημάτων σε όσα παραμείνουν σε λειτουργία, μετατροπή των μικρότερων περιφερειακών νοσοκομείων της επαρχίας σε Κέντρα Υγείας. Παράλληλα προβλέπεται κλείσιμο “πλεοναζόντων” Κέντρων Υγείας και Κοινοτικών Ιατρείων και μετακίνηση των γιατρών τους στα εναπομείναντα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.Προβλέπεται επίσης επιστράτευση γιατρών από τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Και τι κατορθώνουν με όλο αυτό; Να απομακρύνουν τον γιατρό από τον ασθενή, αποδυναμώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του πολίτη, μη πετυχαίνοντας στην ουσία τίποτα παραπάνω από μια τεράστια “τρύπα στο νερό”.


Έστω και τώρα, κάντε αυτό που σας προτείνω όχι μόνο εγώ αλλά και πολύ άλλοι γνώστες του αντικειμένου ώστε να σωθεί ό,τι ακόμα μπορεί να περισωθεί αυτή την ύστατη ώρα. Πράγματα που έπρεπε βέβαια να έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή της Πανδημίας. Το λιγότερο όμως που πρέπει να πράξετε τώρα, έστω και με αυτή την τεράστια καθυστέρηση, είναι να επιστρατεύσετε άμεσα τις μεγάλες Ιδιωτικές Κλινικές για όσο διάστημα κρατήσει η Πανδημία, μέχρι να απαλλαγούμε οριστικά από τον Κορωνοϊό. Μετά ασφαλώς, όταν κοπάσει επιτέλους η μπόρα, μπορούν να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας τους.


Καθιστώντας τα δημόσια νοσοκομεία, για ένα πολύ μεγάλο διάστημα μονοθεματικά, επιφορτισμένα με την περίθαλψη αποκλειστικά και μόνο ασθενών με Κορωνοϊό οδηγήσατε και συνεχίζετε να οδηγείτε τους ανθρώπους που πάσχουν από άλλες χρόνιες ή μη ασθένειες στην φιλόξενη αλλά πανάκριβη αγκαλιά των ιδιωτικών κλινικών. Την ίδια στιγμή που στοιβάζονται οι ασθενείς με Κορωνοϊό στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, οι ασθενείς των υπόλοιπων νοσημάτων που χρήζουν εγχείρησης αναγκάζονται να καταφύγουν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Κι αν δεν έχουν τα χρήματα αναβάλουν επ’ αόριστον την αναγκαία και επιτακτική πολλές φορές επέμβαση με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινώνεται και σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορεί να αποφευχθεί το μοιραίο.


Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες επιρρίπτονται αποκλειστικά και μόνο στον πολίτη, με τη συνεχή επίκληση της Ατομικής Ευθύνης.Παρότι ασφαλώς ο απλός πολίτης δεν είναι άμοιρος ευθυνών, πολύ περισσότερο φταίνε όσοι από θέσεις ευθύνης δεν διαχειρίστηκαν όπως έπρεπε την Πανδημία. Έτσι ώστε να μην βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σπάμε καθημερινά μακάβρια ρεκόρ και να μην παραμένουμε καθηλωμένοι στις υψηλότερες πανευρωπαϊκά θέσεις στους δείκτες που έχουν να κάνουν με τους θανάτους ανά εκατομμύριο από τον Κορωνοϊό. Και παρά το ότι μας περνούν μόνο ελάχιστες Βαλκανικές Χώρες εξακολουθούν να έχουν το απύθμενο θράσος να κομπάζουν πως τα πήγαν καλά στη διαχείριση της Πανδημίας.


Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει αβίαστα είναι, γιατί το σχεδιάσατε κατά αυτό τον τρόπο, και γιατί στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία; Η απάντηση είναι προφανής. Λιγότεροι γιατροί και προσωπικό, λιγότερα δημόσια νοσοκομεία, λιγότερες “πολυτελείς”- σύμφωνα με τα λόγια σας - ΜΕΘ, λιγότερα εντέλει έξοδα. Όποιος διαθέτει χρήματα ας πάει στην ιδιωτική κλινική, κι όποιος δεν έχει, ας πρόσεχε.Ταυτόχρονα βέβαια κάνετε και ρουσφέτι στους κλινικάρχες φίλους σας. Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Όπως τονίσατε άλλωστε καθαρά δεν έχετε πρόθεση να αφήσετε ένα “πολυτελές” ΕΣΥ όταν φύγει ο Κορωνοϊός.


Στο λαό που σας τίμησε κάνοντας σας κυβέρνηση θα το αφήνατε κύριοι. Διότι αν επιθυμούσατε ένα ετοιμοπόλεμο ΕΣΥ για την μάχη κατά του Ιού θα το είχατε πράξει, χρόνος υπήρχε άφθονος. Διάθεση δεν υπήρξε ποτέ. Και τώρα έρχεστε σαν βρεγμένες γάτες, κατόπιν εορτής, χρυσώνοντας το χάπι, να μας αναγγείλετε πως σχεδιάζετε τον Νέο Χάρτη Υγείας. Και θέλετε μας πείσετε πως το κάνετε για το καλό μας. Δεν πείθετε όμως πλέον κανέναν. Δεν σας πιστεύει άλλο ο λαός. Και θα σας το δείξει ξεκάθαρα μόλις του δοθεί η ευκαιρία.


Αυτή είναι η πολιτική σας. Σ’ αυτό τον Θεό πιστεύετε. Ο Θεός λοιπόν ας βάλει το χέρι Του. Και ο λαός, όλοι μας, ας κάνουμε αυτό που πρέπει όταν έρθει η ώρα των εκλογών.


Δημήτριος Σιδηρόπουλος, Αγγειοχειρουργός, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Πρώην Δήμαρχος του Δήμου Ανθεμίων.

Comments


logo 31.png
bottom of page