top of page

Πλήρως ξεκαθαρισμένο εκλογικό τοπίο - Με την απογραφή του 2021 οι κάλπες του 2023


Με πλήρως ξεκαθαρισμένο τοπίο οδεύει η χώρα προς τις, κατά τα φαινόμενα, διπλές κάλπες του 2023. Μετά τις πρωθυπουργικές αναφορές (με τελευταία αυτή στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ) μέσω των οποίων έγινε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο, χθες η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου, διεμήνυσε ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί, έχοντας ως βάση τη νέα απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με τα... χαρτιά πλέον στο πολιτικό σκηνικό να είναι ανοιχτά, μετά και το άνοιγμα του προεκλογικού μαραθωνίου.Πριν τις σχετικές αναφορές του κ. Οικονόμου, είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρή Λιβάνιου, ενώ ακολούθησαν, αργά χθες το βράδυ, οι τοποθετήσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.


"Υπομονή μέχρι τον Δεκέμβριο. Αμέσως μετά την δημοσίευση, το προεδρικό διάταγμα για την κατανομή των εδρών πρέπει να εκδοθεί σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και οι εκλογές να γίνουν υποχρεωτικά με την νέα απογραφή. Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, είναι υποχρέωση", έγραψε ο πρώτος, στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.


"Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα γίνουν με την απογραφή του 2021. Δεδομένου του γεγονότος ότι η τελευταία απογραφή και πράξη συντελέστηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, οποιαδήποτε στιγμή από Μάρτιο και εντεύθεν, θα σημαίνει ότι θα γίνουν οι εκλογές με την απογραφή η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι… Σε κάθε περίπτωση στο μέτρο που θα έχουμε εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα γίνουν με τη νέα απογραφή…Ακόμη δεν έχουμε τα οριστικά αποτελέσματα εκ μέρους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οπότε μπορούμε να κάνουμε μόνο εικασία. Καλό είναι να μην λαμβάνουμε συμπεράσματα από στοιχεία τα οποία δεν είναι ακριβή.


Δεν λαμβάνεται υπόψιν ο πληθυσμός της κάθε περιοχής, αυτό το οποίο λέμε μόνιμο πληθυσμό, γιατί εκεί μπορεί να είναι και άτομα τα οποία δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα ή μπορεί να είναι άτομα-ετεροδημότες. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον νόμιμο πληθυσμό. Ο νόμιμος πληθυσμός, λοιπόν, θα καταστεί γνωστός στο τέλος αυτού του χρόνου, έτσι ώστε να έχουμε τις τυχόν αλλαγές σε εκλογικές περιφέρειες", ανέφερε, με τη σειρά του, ο κ. Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.


Αυτό που ξεκαθαρίζεται, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η απογραφή δεν έχει καμία επίπτωση όσον αφορά στον τελικό αριθμό των εδρών που κερδίζει κάθε κόμμα. Από τον εκλογικό νόμο του κ. Σκανδαλίδη και μετά, οι έδρες κάθε κόμματος συνολικά εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από το ποσοστό του, την ύπαρξη bonus για το πρώτο κόμμα ή όχι και τον αριθμό αυτού και από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στη Βουλή. Που επηρεάζει η απογραφή και ο αριθμός των εδρών; Σε τρεις βασικούς τομείς:


-Στην κατανομή των εδρών μέσα στην εκλογική περιφέρεια.

-Στον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μια εκλογική περιφέρεια.

-Στον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να θέσει ο εκλογέας στο ψηφοδέλτιο.


Οι βουλευτές, πάντως, που…κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα στρέφουν το βλέμμα τους στις τυχόν…καραμπόλες και αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν, με βάση τη νέα απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών οι αλλαγές δεν πρόκειται να είναι μεγάλες. "Μία πρώτη εκτίμηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Θα υπάρξουν κάποιες σημειακές αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες, αλλά σε κάθε περίπτωση δε θα είναι μεγάλες", επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.


"Δεν αναμένεται η απογραφή να επιφέρει περισσότερες αλλαγές από όσες είχε επιφέρει η απογραφή του 2011. Χοντρικά, αυτό που αναμένεται είναι η κατά κανόνα μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες (όχι εκτιμώ πάνω από 8-10 τον αριθμό) προς εκλογικές περιφέρειες της τ. Β' Αθηνών, την Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών", σημείωσε ο κ. Λιβάνιος.

Comments


logo 31.png
bottom of page