Ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα με τραγούδια που γράφτηκαν για τη Μικρασιατική Καταστροφή τα τελευταία χρόνια και δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα.
Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία «Στο Κόκκινο»
Αν κι έχουν περάσει εκατό ολόκληρα χρόνια, η Μικρασιατική Καταστροφή και ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Γη της Ιωνίας συνεχίζουν να αποτελούν ισχυρή πηγή έμπνευσης για τους συνθέτες και στιχουργούς, που καταθέτουν το «απόσταγμα» της ψυχής τους, μέσα σε εξαίσιες μελωδίες και «ακριβά» λόγια.
Τα δημοφιλέστερα μουσικά έργα που γράφτηκαν για την Καταστροφή, είναι βεβαίως η «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα και του Πυθαγόρα και ο «Άγιος Φεβρουάριος» του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου. Υπάρχουν όμως δεκάδες μεμονωμένα τραγούδια, αλλά και ολοκληρωμένοι κύκλοι, που γράφτηκαν από σύγχρονους δημιουργούς και αφιερώθηκαν στην καταστροφή της Σμύρνης και την Ποντιακή Γενοκτονία, στ’ «άγια χώματα της Πόλης» και το δράμα της Προσφυγιάς.
Την Κυριακή 17 Ιουλίου από τις 3 μέχρι τις 5 το απόγευμα η εκπομπή του φίλου Αλέξη Βάκη «Στο Κόκκινο» 105,5 θα είναι αφιερωμένη σε τραγούδια που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, γράφτηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια, αφιερώθηκαν στο δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και, για διάφορους λόγους, που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα.
Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά την ευγενική πρόσκληση του Αλέξη Βάκη, για να διαμορφώσουμε μαζί το πρόγραμμα και να συνομιλήσουμε τηλεφωνικά στη διάρκεια της εκπομπής.
Έτσι, θα ακούσουμε τραγούδια από τα «Ματωμένα χώματα» του Βασίλη Δημητρίου, τραγούδια του Ανδρέα Κατσιγιάννη από τους κύκλους «Γη της Ιωνίας» και «Με αναστεναγμό» σε στίχους της Μαρίας Χατζηαυξέντη, τραγούδια του Χρήστου Παπαδόπουλου και του Μανώλη Καρπάθιου σε στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη, και ακόμη, «σκόρπια» τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη, του Δημήτρη Λίβανου, του Γιάννη Εμμανουηλίδη, αλλά και νεότερων δημιουργών όπως ο Μάκης Ψαραδέλλης, ο Γιάννης Τσιαντής, η Αναστασία Δεληδήμου και άλλοι. Ξεχωριστά τραγούδια, που «περιμένουν υπομονετικά» μια δεύτερη ευκαιρία για να περάσουν στον κόσμο…
*Ο στίχος «Στη χαραμάδα του μυαλού κρύβω τη Μικρασία» προέρχεται από το τραγούδι «Δεν τελειώνουμε ποτέ» του Χρήστου Παπαδόπουλου και του Κώστα Μπαλαχούτη, με ερμηνευτές τον Μπάμπη Τσέρτο, τη Ρένα Στάμου και τη Μαρία Αναματερού…
Comments