1821: Ήρωες και καπεταναίοι της Ημαθίας ‘ζωντάνεψαν’ στη Βέροια
top of page

1821: Ήρωες και καπεταναίοι της Ημαθίας ‘ζωντάνεψαν’ στη Βέροια


'Ζωντάνεψαν' το βράδυ της Παρασκευής στη Βέροια οι ήρωες και οι καπεταναίοι της Ημαθίας, με τρισδιάστατες προβολές στο κτήριο των Παλαιών Δικαστηρίων, στην πλατεία Ωρολογίου. Ήταν μια παρουσίαση της δράσης τους κατά την έναρξη της Επανάστασης του 1821, με αποκορύφωμα τη γενναία μάχη στη Νάουσα, τον χαλασμό και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης με το ολοκαύτωμα.


Με τη βοήθεια μιας νέας οπτικοακουστικής τεχνολογίας, αυτής του 3d Mapping, οι προβολές με ήχο και αφήγηση, διάρκειας 25 περίπου λεπτών, μετέφεραν τους θεατές στην περιοχή πριν από διακόσια χρόνια για να θυμίσουν τα ιστορικά γεγονότα σε νέους και μεγαλύτερους.


Το Σάββατο θα υπάρξει η ίδια προβολή στη Νάουσα, στον Χώρο Θυσίας και στο Σεφέρτζειον Δημοτικό Σχολείο και την Κυριακή στην Αλεξάνδρεια, στο Πολιτιστικό Κέντρο.


Τέλος, ειδική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στη Νάουσα, στον Πολυχώρο «Χρ. Λαναράς», με αφηγηματική παρουσίαση του ιστορικού των μαχών της Επανάστασης στην Ημαθία, του Χαλασμού της Νάουσας και του Ολοκαυτώματος των κατοίκων της. Θα ακουστούν σπάνια δημοτικά τραγούδια, θα γίνει η αναπαράσταση του χορού της θυσίας των γυναικών της Νάουσας και θα τιμηθούν Ημαθιώτες ιστορικοί, συγγραφείς και λαογράφοι για την έρευνά τους στην καταγραφή των γεγονότων στην Ημαθία και τη συμβολή τους στη συλλογή πολύτιμων κειμηλίων αυτής της περιόδου.


Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Π.Ε. Ημαθίας.

logo 31.png
bottom of page