24ο συναπάντημα νεολαίας ποντιακών σωματείων: Η Τουρκία να συμφιλιωθεί με το διεθνές δίκαιο
top of page

24ο συναπάντημα νεολαίας ποντιακών σωματείων: Η Τουρκία να συμφιλιωθεί με το διεθνές δίκαιο


«Εμείς τα ελληνόπουλα ποντιακής καταγωγής που μας στερήθηκε βίαια το δικαίωμα να κατοικούμε στην ιστορική μας πατρίδα, καταδικάζουμε την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών ειρήνης, αποτελούν αναθεωρητικές και επιζήμιες τακτικές για τις σχέσεις των κρατών, που οδηγούν εξ αντικειμένου προς την απομάκρυνση από τον διάλογο με το σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο και τις αρχές που τον διέπουν. Καλούμε την πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας να συμφιλιωθεί με το αναγνωρισμένο διεθνές δίκαιο και με το ιστορικό της παρελθόν, αποφεύγοντας τη συστηματική διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων.» Τα παραπάνω αναφέρουν μεταξύ άλλων οι νέοι και οι νέες του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά, στο ψήφισμα που ενέκριναν στη λήξη της φετινής διοργάνωσης.


Το 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, τον ξεριζωμό και τη μαρτυρική έξοδο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

«Η ανάδειξη της συμπλήρωσης ενός αιώνος από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, τον ξεριζωμό και την μαρτυρική έξοδο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, αποτελεί ένδειξη της αντίστασης ενάντια στη λήθη. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα πως εκατό χρόνια μετά, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Η φλόγα της μνήμης διατηρείται άσβεστη στο βάθος του χρόνου μέσα από την ενθύμηση των αλησμόνητων πατρίδων του Ευξείνου Πόντου, των δυτικών παραλίων και της ανατολικής Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, της Προποντίδας και της Θράκης. Αποτελεί χρέος μας η διάσωση όλων εκείνων των ιερών κειμηλίων και ηθών που οι πρώτες γενιές μετέφεραν από τις τρισχιλιόχρονες κοιτίδες πολιτισμού της Ανατολής στη μητέρα Ελλάδα, διά πυρός και σιδήρου όταν διακόπηκε βίαια με αίμα η παρουσία του Ελληνισμού στα χώματα της Μικρασίας. Εμείς ως Ελληνόπουλα ποντιακής καταγωγής τέταρτης και πέμπτης γενιάς θεωρούμε βαθύτατο χρέος μας προς την ιστορία, τη μεταλαμπάδευση όλων αυτών των παρακαταθηκών αλλά και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, για την σφυρηλάτηση της εθνικής μας συνείδησης, ως σημαία προς τους αγέννητους Έλληνες…» αναφέρει το ψήφισμα.


logo 31.png
bottom of page