De minimis και Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις
top of page

De minimis και Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις


Το κρίσιμο θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών για τις φετινές ζημιές από τις βροχοπτώσεις επανήλθε στην επικαιρότητα, μέσω ερώτησης της Θεοδώρας Τζάκρη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Γιώργος Γεωργαντάς απάντησε ότι:

  • Θα ολοκληρωθεί η μελέτη του ΕΛΓΑ για τον προσδιορισμό της ζημίας ανά περιοχή, τις εκτάσεις και τα είδη που έχουν υποστεί ζημία.

  • Παράλληλα, το υπουργείο έχει αρχίσει να εξετάζει τη δυνατότητα αποζημίωσης για τις ποσότητες των περίπου 36.000 τόνων που κάναμε εξαγωγή στην Ουκρανία και των 6.000 τόνων προς τη Λευκορωσία, καθώς στην Ε.Ε. έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αποζημιώσεων εξ αιτίας της αδυναμίας εξαγωγής στις δύο αυτές χώρες.

  • Θα υπάρξει μια καταγραφή των ποσοτήτων οι οποίες υπάρχουν στα ψυγεία των εταιρειών και μπορεί μάλλον να γίνει κομποστοποίησή τους με αποζημίωση.

  • Παράλληλα θα εξεταστεί μέσα από το De Minimis, τι ποσό είναι αυτό που θα πρέπει να καταβληθεί για να αναπληρωθεί η απώλεια του εισοδήματος των αγροτών, με τον υπουργό να δεσμεύεται ότι αυτή η καταβολή θα ολοκληρωθεί μέσα στο διάστημα των επόμενων λίγων μηνών.

logo 31.png
bottom of page