Eλληνική γαστρονομία δυναμικό brand -Ο ρόλος του γαστρονομικού τουρίστα στην οικονομία
top of page

Eλληνική γαστρονομία δυναμικό brand -Ο ρόλος του γαστρονομικού τουρίστα στην οικονομία


Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια λίστα με εστιατόρια και δε συνδέεται μόνο με πανάκριβες δραστηριότητες που σχετίζονται με εκλεπτυσμένη και γκουρμέ αντίληψη.


«Μας ανοίγεται μπροστά μια τεράστια ευκαιρία. Στην πραγματικότητα, σε ό,τι είναι παγκόσμια τάση αυτή τη στιγμή στον τουρισμό, είμαστε καλοί».


Οι ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό

«Τάση υπό τον τίτλο της βιωσιμότητας, του εμπλουτισμένου όρου της βιωσιμότητας, που δεν περιλαμβάνει μόνο το περιβάλλον, αλλά και τον πολιτισμό, την κοινωνία, την κοινωνία. Άνθρωπος, αυθεντικότητα, wellness (ευεξία), γαστρονομία»: με τις παραπάνω φράσεις, η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα περιέγραψε την ευκαιρία που διανοίγεται για τον ελληνικό τουρισμό στο παγκόσμιο μεταπανδημικό τοπίο. Υπενθύμισε πάντως ότι το «ελληνικό καλοκαίρι είναι το brand που φέρνει το 80% των εσόδων του ελληνικού τουρισμού», σε μια εποχή που η ίδια η παγκόσμια τουριστική ζήτηση χαρακτηρίζεται από εποχικότητα.


«Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι θα φτιάξουμε ένα προϊόν, που θα είναι 365 (τουρισμός 365 ημέρες τον χρόνο), αυτή την πολύ δημοφιλή πολιτική τοποθέτηση. Προφανώς μπορούμε να το βελτιώσουμε, να διαχέουμε καλύτερα, και χρονικά και χωρικά, τις ροές στη χώρα μας, αλλά η ίδια η ζήτηση έχει εποχικότητα, δεν είμαστε μόνο εμείς που το έχουμε στήσει έτσι» σημείωσε η κα Δρέττα, μιλώντας σε εσπερίδα, που διοργάνωσε χθες το βράδυ το Marketing Club Greece, στη Θεσσαλονίκη.

Γαστρονομικός τουρισμός: Η πιο νόστιμη ταξιδιωτική τάση!

Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ένας σχετικά καινούργιος όρος και έχει διάφορες ερμηνείες. Επίσης, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τον όρο αυτό, επομένως είναι κάτι που συναντάμε συχνά. Ποια είναι όμως η έννοια του;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ιστοσελίδας food’n’road ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελείται από δραστηριότητες που προσφέρουν εμπειρίες κατανάλωσης κι εκτίμησης φαγητού και ποτού και παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να τιμούν την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Εξερευνήστε την κουζίνα πίσω από το πιάτο

Το να ανακαλύπτει κανείς διαφορετικές κουζίνες έχει συνδεθεί με στιγμές χαλάρωσης και ταξιδιού, αλλά η έννοια του γαστρονομικού τουρισμού έχει εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνει δραστηριότητες πέρα από το πιάτο. Πρόκειται για τουριστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που, σε συνδυασμό με τη γαστρονομία, αξιολογούν τη σχέση ανάμεσα στο φαγητό και την κοινωνία ως πυλώνα μιας τοπικής ταυτότητας και πολιτισμικής κληρονομιάς. Αυτή η μεταβολή είναι υπέροχη, καθώς βοηθά τους ανθρώπους να προσεγγίσουν το φαγητό σε διαφορετικό επίπεδο και να μάθουν απευθείας από τους ανθρώπους που δουλεύουν στον τομέα της εστίασης. Με τον τρόπο αυτό, είναι πιθανό να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη σε διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας και ο ταξιδιώτης να αποκτήσει μια πιο προσωπική κι αυθεντική εμπειρία.

Δραστηριότητες γαστρονομικού τουρισμού

Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια λίστα με εστιατόρια και δε συνδέεται μόνο με πανάκριβες δραστηριότητες που σχετίζονται με εκλεπτυσμένη και γκουρμέ αντίληψη. Επίσης, δεν εστιάζει μόνο στον αγροτουρισμό. Ούτε και απαιτεί να γίνουν τεράστια βήματα. Σχετίζεται με όλες τις δραστηριότητες που χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο σύνδεσης ανάμεσα στους ανθρώπους, τα μέρη και το χρόνο. Παραδείγματα δραστηριοτήτων που ανήκουν στο φάσμα του γαστρονομικού τουρισμού

  • street food ξεναγήσεις

  • δοκιμή τοπικών φαγητών και ποτών

  • ακολούθηση δρόμων που σχετίζονται με το προϊόν μιας συγκεκριμένης περιοχής (π.χ. ταξίδι στο Βραζιλιάνικο δρόμο του καφέ)

  • φαγητό σε παραδοσιακά εστιατόρια

  • τραπέζι με ντόπιους

  • συμμετοχή σε γαστρονομικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ

  • επίσκεψη σε τοπικές αγορές

  • ενδιαφέρον για τον τρόπο παρασκευής του φαγητού με επίσκεψη σε φάρμες και τοπικούς παραγωγούς

  • συμμετοχή σε μαθήματα μαγειρικής

  • επίσκεψη σε εκθέσεις με θέμα την τοπική κουζίνα

  • γαστρονομικές εξορμήσεις με σεφ και ειδικούς


logo 31.png
bottom of page