Έκθεση κειμηλίων από τον αγώνα για τη Μακεδονία στον Χώρο Τεχνών
top of page

Έκθεση κειμηλίων από τον αγώνα για τη Μακεδονία στον Χώρο Τεχνών


Εγκαινιάστηκε την Κυριακή στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών η έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία, που διοργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και η ΚΕΠΑ δήμου Βέροιας. Στην τελετή παραβρέθηκαν: ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης κ.ά.


Η έκθεση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που έχει καταρτίσει η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για να τιμήσουν την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821.


Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου του 2022. Περιλαμβάνει έγγραφα από το αρχείο του αρχηγού και υπερασπιστή της Μακεδονίας, Εμμανουήλ Παπά, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά και φωτίζουν τις δραματικές στιγμές αυτού του αγώνα στο ξεκίνημά του.


Επίσης, τα κειμήλια Μακεδόνων αγωνιστών, όπως είναι το χειρόγραφο ημερολόγιο του Νικολάου Κασομούλη από το οποίο εκδόθηκαν τα γνωστά σε όλους «Στρατιωτικά ενθυμήματα», μαζί με επιστολές του Τσάμη Καρατάσου και άλλων Μακεδόνων αγωνιστών, προβάλλουν τη συμβολή τους στον Αγώνα από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, όπου η ανάγκη τους καλούσε. Τα όπλα των πρωταγωνιστών του Αγώνα σε Μωριά και Ρούμελη, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και Γεωργίου Καραϊσκάκη, σε συνδυασμό με ψηφιακές αναπαραστάσεις, τεκμηριώνουν με λεπτομέρεια τους τρόπους μάχης, τον οπλισμό και τη χρήση του από τους αγωνιστές.


Η συνεργασία της με τον συλλέκτη Τάκη Μπάιτση και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, εμπλουτίζει την έκθεση με όπλα και ενδυμασίες Μακεδόνων αγωνιστών, αλλά και με σπάνιες εκδόσεις Ελλήνων λογίων της εποχής του Διαφωτισμού.

logo 31.png
bottom of page