Αγρότες στην Ιταλία αποθηκεύουν τα μήλα σε σπηλιές για μείωση του ενεργειακού κόστους!
top of page

Αγρότες στην Ιταλία αποθηκεύουν τα μήλα σε σπηλιές για μείωση του ενεργειακού κόστους!


Αγρότες που παράγουν μήλα στη Βόρεια Ιταλία χρησιμοποιούν ‘φυσικά ψυγεία’ λαξευμένα κάτω από μια πλαγιά λόφου για να αποθηκεύουν τη σοδειά τους σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου η θερμοκρασία παραμένει σταθερή όλες τις εποχές.


Τριακόσια μέτρα από τους οπωρώνες τους στην Πρεντάια, μια μικρή πόλη στην περιοχή του Τρεντίνο, ο όμιλος ‘Melinda’ έχει δημιουργήσει 34 χώρους ψύξης σε τεράστιες σπηλιές, όπου οι αγρότες μπορούν να διατηρήσουν το 12-13% των προϊόντων τους και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.


Μέσα στους ψυκτικούς χώρους των σπηλαίων, τα μήλα αποθηκεύονται σε πλαστικά κουτιά και μεταφέρονται από εργάτες που φορούν κράνη ασφαλείας και χειρίζονται κλαρκ.


«Σε επίπεδο περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχουμε δει περισσότερα πλεονεκτήματα και υψηλότερη απόδοση», δήλωσε ο διευθυντής του υπόγειου εργοστασίου. «Ένα από αυτά αφορά τα επίπεδα ενέργειας, γιατί από μια δοκιμή που έγινε πέρυσι...η εξοικονόμηση σε ηλεκτρική ενέργεια έφτανε το 32%».

Τα σπήλαια αυτή τη στιγμή αποθηκεύουν περίπου 30.000 τόνους μήλων, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στους 40.000 τόνους στο εγγύς μέλλον.


Οι μεγάλοι θάλαμοι αποθήκευσης ψύξης πάνω από το έδαφος χρησιμοποιούν μονωτικά πάνελ με πολυουρεθάνη και φύλλα μετάλλου για να διατηρούν το εσωτερικό δροσερό. Στις υπόγειες σπηλιές, τα βράχια λειτουργούν ως μονωτικά πάνελ, επομένως είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικό.


Προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι σπηλιές, οι βράχοι ψύχονται με αέριο σε βάθος 5-7 μέτρων, που σημαίνει ότι στη συνέχεια διατηρούν σταθερή θερμοκρασία 1 βαθμού Κελσίου.

logo 31.png
bottom of page