Αποστόλου: Τριπλός ‘πονοκέφαλος’ από τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη για την ελληνική κονσέρβα
top of page

Αποστόλου: Τριπλός ‘πονοκέφαλος’ από τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη για την ελληνική κονσέρβα


Τριπλό ‘πονοκέφαλο’ προκαλεί στην ελληνική κονσερβοποιία φρούτων και στους παραγωγούς ροδάκινων η ρωσο-ουκρανική σύρραξη.


Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου, οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου προς Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία έχουν μεν μειωθεί -λόγω του ανταγωνισμού από την Κίνα- τα τελευταία χρόνια στους 5.000 τόνους ετησίως, έναντι 12.000-13.000 τόνων στο παρελθόν, αλλά και αυτή η ποσότητα δεν παύει να αποτελεί μια σημαντική απώλεια. Μάλιστα στις αγορές αυτές τρέχει επί του παρόντος καμπάνια προώθησης της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου, προκειμένου να ανακτηθούν οι παλαιότερες πωλήσεις.



Πέραν της κομπόστας ροδάκινου, μόνο στη Ρωσία εξάγεται ετησίως το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου, δηλαδή οι 8-8,5 χιλιάδες από τους 25-30 χιλιάδες τόνους της συνολικής εξαγώγιμης ελληνικής παραγωγής, ήτοι προκύπτει πρόβλημα και για 30.000 τόνους πρώτης ύλης (συμπύρηνο ροδάκινο) που απορροφούσε μέσω των χυμών αυτών η ρωσική αγορά.


Αθροιστικά οι απώλειες εξαγωγών κομπόστας και χυμών προς τις αγορές Ρωσίας-Ουκρανίας-Λευκορωσίας αντιστοιχούν σε 40.000 τόνους πρώτης ύλης συμπυρηνου. Περαιτέρω, ειδικά η Ουκρανία απορροφά επίσης σημαντικό μέρος και της ελληνικής παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου.


Ο κ. Αποστόλου επαναλαμβάνει ότι το ήδη αυξημένο ενεργειακό κόστος των τελευταίων μηνών ασκεί έντονες πιέσεις στην ελληνική κονσερβοποιία φρούτων, και δεδομένου ότι αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, η ΕΚΕ ζητά αφενός να συμπεριληφθεί ο κλάδος σε όποια νέα μέτρα στήριξης ληφθούν εφεξής από την πολιτεία για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, αφετέρου να υποστηριχτεί το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν οι κονσερβοποιίες φρούτων να προβούν σε νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων. Παράλληλα, ζητά επίσης να μειωθούν τέλη και φόροι στα τιμολόγια της ενέργειας που έχουν να κάνουν με την ενέργεια που αναλώνουν οι βιολογικοί καθαρισμοί των επιχειρήσεων κ.λπ.

logo 31.png
bottom of page