Από τα συμπύρηνα ξεκινούν οι προκαταβολές του παγετού, ίσως και εντός εβδομάδας
top of page

Από τα συμπύρηνα ξεκινούν οι προκαταβολές του παγετού, ίσως και εντός εβδομάδας


Tο νωρίτερο την ερχόµενη Παρασκευή ή τις πρώτες µέρες του Αυγούστου ξεκινούν οι πληρωµές των αποζηµιώσεων για τον παγετό της άνοιξης, με προκαταβολή του 40% του ποσοστού ζηµιάς που έχει προσδιορισθεί ανά υποκατάστηµα ΕΛΓΑ. Πρώτα στη λίστα των πληρωμών φαίνονται τα συμπύρηνα.


Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά περίπου 100.000 δηλώσεις ζημιάς και αφορούν περίπου 360.000 αγροτεμάχια.


Ωστόσο η πληρωµή έχει πολύ δρόµο µπροστά. Πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ αναφέρουν ότι στην πρώτη πληρωµή θα µπουν λιγότερα χρήµατα από όσα έχουν ανακοινωθεί. Σε δεύτερη φάση και µετά τις 10 Αυγούστου θα βγει µια δεύτερη παρτίδα προκαταβολών µε τα υπόλοιπα προϊόντα, κατά την ίδια λογική του γενικού µέσου όρου ανά νομό. Η διαδικασία των προκαταβολών θα συνεχιστεί µέχρι τέλος Οκτωβρίου, όπως άλλωστε προβλέπεται και στην τροπολογία, που ορίζει ως δικλείδα ασφαλείας για την πίστωση της προκαταβολής του 40% το αργότερο µέχρι την 31η Οκτωβρίου.


Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε την πρόσληψη 140 γεωπόνων προκειµένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκτιµήσεων των ζηµιών του παγετού, για να γίνονται οι εξατοµικεύσεις. ∆εν είναι λίγες άλλωστε οι περιοχές στις οποίες οι εκτιµήσεις είναι ακόµα σε αρχικό στάδιο. Αυτό σηµαίνει ότι µετά τις 'οριζόντιες' προκαταβολές, από Νοέµβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία των εκκαθαρίσεων, που πλέον θα αφορούν ατοµικά κάθε πληγέντα παραγωγό ανά είδος καλλιέργειας.

logo 31.png
bottom of page