Βεσυρόπουλος: Οι κερδισμένοι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
top of page

Βεσυρόπουλος: Οι κερδισμένοι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ


Η δέσμευσή μας για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% δεν έγινε απλά πράξη, αλλά υπερκαλύφθηκε μόλις στα δυόμισι πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας.


Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία ανέρχεται στο 13% για τα φυσικά πρόσωπα, σε συνδυασμό με την πρώτη αρχική μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% το καλοκαίρι του 2019, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ πάνω από 30% σε μόνιμη βάση.



Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να αμφισβητήσει και να απαξιώσει τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.


Στερείται επιχειρημάτων, από τη στιγμή, μάλιστα, που ως κυβέρνηση, ενώ υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τελικά τον αύξησε. Με τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, το 80% των πολιτών, δηλαδή 8 στους 10 φορολογουμένους, θα δει νέα μείωση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.


Μιλάμε για περίπου 5 εκατομμύρια φορολογουμένους. Από αυτούς, 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν στα εκκαθαριστικά τους μείωση του ΕΝΦΙΑ άνω του 20% και ειδικότερα 900.000 θα δουν μείωση πάνω από 30%.


Ταυτόχρονα, επέρχεται σημαντική αύξηση των συντελεστών έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Ωφελημένοι θα είναι όσοι έχουν μικρή ή μεσαίου μεγέθους αξία ακίνητης περιουσίας, γεγονός που καταρρίπτει ένα από τα πολλά fake news που διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Συγκεκριμένα, η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται σε 30% για περιουσία έως 100.000 ευρώ, αντί για περιουσία έως 60.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, και σε 25% για περιουσία πάνω από 100.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ, αντί για 20% που ισχύει σήμερα.


Μόνο μέσα από την ανωτέρω παρέμβαση, ωφελούνται επιπλέον 1.100.000 φορολογούμενοι πολίτες. Στα πλαίσια υλοποίησης των δεσμεύσεων μας, καταργούμε, επίσης, τον συμπληρωματικό φόρο για τα φυσικά πρόσωπα και τον ενσωματώνουμε στον κύριο φόρο. Θα επιβάλλεται πλέον φόρος επί της αξίας του ακινήτου και με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο είναι αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ.


Για να διαμορφωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε τους συντελεστές του κύριου φόρου και ενοποιήσαμε κλιμάκια για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Παράλληλα, μειώσαμε τους συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα.


Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ παρέλαβε έναν ΕΝΦΙΑ με συνολική βεβαίωση φόρου ύψους 3,1 δισ. ευρώ, στα δυόμισι πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής της μείωσε τον ΕΝΦΙΑ σε απόλυτους αριθμούς κατά 860 εκατ. ευρώ.


Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτελεί ηχηρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε επενδύσει στην καταστροφολογία, προεξοφλώντας ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα οδηγούσε σε αύξηση του φόρου. Διαψεύστηκαν για μία ακόμα φορά. Και είμαστε εδώ για να τους διαψεύδουμε συνέχεια μέσα από τα έργα μας και τις διαρκείς παρεμβάσεις μας προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.

logo 31.png
bottom of page