Γιατί ανεβαίνουν τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών
top of page

Γιατί ανεβαίνουν τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών


Μπορεί ο αριθμός των νέων διαγνώσεων να παρουσιάζει σημεία κάμψης την τελευταία εβδομάδα (χθες σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 2.132 διαγνώσεις), υπάρχουν όμως δεδομένα που ανησυχούν τους ειδικούς.


Το πιo σημαντικό από αυτά είναι η σταθερή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών… ηλικίες που κάνουν πιο πιθανό τόσο το ενδεχόμενο νοσηλείας, όσο και εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ειδικότερα, το 13% του συνόλου των κρουσμάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών. Και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων όμως έχει αυξηθεί στα 35 έτη.


Η βασική αιτία, όπως σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι, είναι η ενδοοικογενεική διασπορά, δηλαδή η μετάδοση του ιού από άτομα νεότερης ηλικίας σε μεγαλύτερους. Την ίδια ώρα, τα ποσοστά ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 65 ετών- περίπου επτά στους δέκα- επιτείνουν τη διασπορά.


Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που φτάνουν στους ειδικούς, η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει σαφή σταθεροποίηση. Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών ανέρχεται σε 2.274 κρούσματα ανά ημέρα, εμφανίζοντας μιας μείωση 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρόλο που ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ σε δομές υγείας, παραμένει σταθερός στις 90.000 τεστ την ημέρα.


Οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν ακόμη πως ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας έχει μειωθεί σταδιακά στις προηγούμενες τρεις εβδομάδες από το 3,4% στο 2,4%.


Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν αρκετές περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Ευρυτανία, η Ροδόπη, τα Γιάννενα και κάποιες περιοχές ακόμα στο Βόρειο Αιγαίο. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 εισαγωγές ανά ημέρα, παρουσιάζοντας ύφεση κατά 15% μέσα στην τελευταία εβδομάδα.


Και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εμφανίζει σταθεροποίηση, ενώ αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών που σήμερα είναι στα 66 έτη. Σημειώνεται πως 9 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι είτε ανεμβολίαστοι, είτε μερικώς εμβολιασμένοι.

logo 31.png
bottom of page