Γιορτές Νερού. Αλκίνοος και συμφωνικό ρεμπέτικο στο άλσος Αγίου Νικολάου!
top of page

Γιορτές Νερού. Αλκίνοος και συμφωνικό ρεμπέτικο στο άλσος Αγίου Νικολάου!


Το Φεστιβάλ «Γιορτές Νερού» στον Άγιο Νικόλαο είναι μια νέα δράση του δήμου Νάουσας, με ελεύθερη είσοδο. Μια γιορτή ανοιχτή σε όλους, μία «συμφωνία» νερών, ποιημάτων και ήχων. Φιλοδοξία και στόχος είναι ο νέος αυτός θεσμός να φιλοξενήσει τα σπουδαιότερα μουσικά σύνολα της χώρας μας, τους πρωτοπόρους της ελληνικής μουσικής σκηνής, καταξιωμένους καλλιτέχνες αλλά και να δώσει βήμα σε νέους και τοπικούς δημιουργούς.


Οι «Γιορτές Νερού» είναι η πολιτιστική πρόταση του καλοκαιριού, μια πρωτοβουλία του δήμου Νάουσας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, ένα φεστιβάλ που σκοπεύει να δώσει νέα πνοή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις φυσικές ομορφιές του δήμου.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις θα είναι ελεύθερη.


Το πρόγραμμα

Παρασκευή 29 Ιουλίου


9.00μ.μ.

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΡΤ

1922 - 2022

Συμφωνικό Ρεμπέτικο

Απ' τη Σμύρνη και την Πόλη στον Πειραιά

Επιμέλεια – ενορχήστρωση Γιάννης Μπελώνης

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Γιώργου Αραβίδη, συναντά τους πρόσφυγες συνθέτες του ρεμπέτικου σε μια μουσική διαδρομή από την Πόλη και τα παράλια της Μικράς Ασίας στον Πειραιά με ήχο συμφωνικό. Την προσαρμογή και την επεξεργασία έκανε μουσικολόγος και ενορχηστρωτής Γιάννης Μπελώνης.


Μετά το 1922, οι πρόσφυγες οργανοπαίκτες της Σμύρνης, της Πόλης και των άλλων περιοχών της Ανατολής και του Πόντου με τους ταμπουράδες , τα σαντουροβιόλια, τα μαντολίνα και τις λύρες τους εγκαταστάθηκαν μαζικά στον Πειραιά φέρνοντας μαζί τους τις μελωδίες, τους χορούς τους και την κουλτούρα τους. Συνάντησαν τους περιθωριακούς τότε ρεμπέτες του λιμανιού αναμιγνύοντας δημιουργικά τον ήχο τους σε μια νέα μουσική που άλλαξε τον λαϊκό πολιτισμό της χώρας μας.


Το Συμφωνικό Ρεμπέτικο είναι η πρώτη απόπειρα για συμφωνική επεξεργασία του Ρεμπέτικου με πίστη στην παράδοση. Τα Κίτρινα Ποδήλατα, η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Σπύρος Κλείσσας δίνουν μια νέα πνοή με σεβασμό στις πρωτότυπες εκτελέσεις σε αγαπημένα τραγούδια των Τούντα, Γιοβάν Τσαούς, Νταλγκά, Περιστέρη, Παπάζογλου, Σκαρβέλη, Μπαγιαντέρα, Ρουμπάνη.


Τραγουδούν:

Κίτρινα Ποδήλατα

Νικολέτα Κίτσιου

Μαίρη Δούτση

Σπύρος Κλείσσας

Επιμέλεια, ενορχήστρωση: Γιάννης Μπελώνης

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Σάββατο 30 Ιουλίου


ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ


Εντός τόπου και χρόνου Πέρασαν πάνω απο είκοσι χρόνια από τη συναυλία στο Λυκαβηττό. Ο ζωντανός δίσκος που ηχογραφήθηκε εκείνο το βράδυ, εξακολουθεί να μας ταξιδεύει.


Φέτος, παίζουμε ξανά μαζί για να γιορτάσουμε το εδώ και τώρα!

Δεν νοσταλγούμε το παρελθόν, ζητούμε το παρόν!


Παίζουμε ξανά μαζί για να ευχαριστήσουμε τη ζωή, που τραγουδώντας μάς φέρνει σήμερα εδώ. Για να μοιραστούμε όσα ζήσαμε στο χρόνο που πέρασε κι όσα ονειρευόμαστε για τον χρόνο που έρχεται. Αλλά, κυρίως, για να συναντηθούμε στην παρούσα στιγμή!


Παίζουμε ξανά μαζί γιατί λείψαμε ο ένας στον άλλον, μουσικά και ανθρώπινα.

Και γιατί μας λείψατε!


Σταύρος Λάντσιας: πιάνο, πλήκτρα, μελόντικα, μεταλλόφωνο, ενορχήστρωση

Μιλτιάδης Παπαστάμου: ηλεκτρικό και ακουστικό βιολί, μαντολίνο, φυσαρμόνικα

Γιώτης Κιουρτσόγλου: ηλεκτρικό μπάσο, άταστο ηλεκτρικό μπάσο

Μιχάλης Καπηλίδης: τύμπανα

Αλκίνοος Ιωαννίδης: ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, λαούτο


ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ, με ειδικές κάρτες

Η διάθεση των καρτών ελεύθερης εισόδου ξεκινά την Τετάρτη 20 Ιουλίου μέσω του site www.ticketservices.gr / Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου Νάουσας


Eπιπλέον κάρτες ελεύθερης εισόδου θα διατίθενται από τα παρακάτω σημεία :

∙Δήμος Νάουσας

∙Π.Ε. Ημαθίας

∙ΚΕΠ Κοπανού

∙ΚΕΠ Αγγελοχωρίου

logo 31.png
bottom of page