Διαχειριστικός έλεγχος στη ‘Νάσιοναλ Καν Μεταλλικές Συσκευασίες Ελλάδας’
top of page

Διαχειριστικός έλεγχος στη ‘Νάσιοναλ Καν Μεταλλικές Συσκευασίες Ελλάδας’


Στις αίθουσες των δικαστηρίων, απ’ ότι φαίνεται, θα λύσουν τις διαφορές τους η ‘μεγάλη μειοψηφία’ των μετόχων με τη διοίκηση της εταιρείας ‘Νάσιοναλ Καν Μεταλλικές Συσκευασίες Ελλάδα Α.Ε.’ (Παυλίδης, Γιαννιτσά).


Ήδη η πρώτη πράξη της αντιπαράθεσης παίχτηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κατερίνης στο οποίο προσέφυγαν οι κατέχοντες το 48% των μετοχών, ζητώντας να γίνει διαχειριστικός έλεγχος για τις χρήσεις 2018, 2019, 2020.


Το Πρωτοδικείο με την απόφαση 448/2022 κατά της οποίας η έφεση δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, δικαιώνει τη ‘μεγάλη μειοψηφία των μετόχων’, διατάσσει έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο και ορίζει προς διενέργεια του ανωτέρου έκτακτου ελέγχου την ελεγκτική εταιρεία με την επωνυμία ‘Ελληνική Ελεγκτική Α.Ε.’, η οποία οφείλει να περατώσει το ταχύτερο δυνατό και να συντάξει σχετικό πόρισμα που θα το παραδώσει στους αιτούντες και στην υπό έλεγχο εταιρεία.


Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστώσει αν υπήρξαν παράτυπες οικονομικές πράξεις στην ‘Νάσιοναλ Καν’ κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την απόφαση ο έκτακτος έλεγχος έχει ως στόχο «τη συγκέντρωση στοιχείων για την άσκηση αγωγής αποζημίωσης κατά των εταιρικών οργάνων και στην αναζήτηση τυχόν ευθυνών τους».


Ο έκτακτος έλεγχος με αίτημα της μειοψηφίας των μετόχων περιορίζεται σε έλεγχο νομιμότητας, ήτοι «περιορίζεται μόνο στην εξακρίβωση παραβάσεων όπως είναι η απόκρυψη κερδών και οι λογιστικές παραλείψεις και αταξίες». Σύμφωνα με τον νόμο ο έλεγχος της ανώνυμης εταιρείας από τη ‘μεγάλη μειοψηφία’ των μετόχων, διατάσσεται αν το δικαστήριο πιθανολογήσει ότι έχουν τελεστεί οι καταγγελλόμενες πράξεις που αποτελούν παράβαση του νόμου, του καταστατικού ή αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.


Καλά πληροφορημένη πηγή, υποστηρίζει ότι η ‘μεγάλη μειοψηφία’ των μετόχων κατέθεσε ή σκοπεύει να καταθέσει μήνυση κατά της διοίκησης της εταιρείας και κατά παντός υπευθύνου για ενδεχόμενη τέλεση ποινικά κολάσιμων πράξεων.

logo 31.png
bottom of page