Οι πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις για τις επιχειρήσεις
top of page

Οι πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις για τις επιχειρήσεις


Πρεμιέρα για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ του Δεκεμβρίου για τις επιχειρήσεις που διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.


Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, προβλέπεται ότι για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5.12.2022 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.


Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας).


Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.). Βέβαια, συνήθως για τις δαπάνες αυτές δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και ως εκ τούτου δεν προσυμπληρώνονται.


Όπως ορίζεται στην απόφαση η προσυμπλήρωση αφορά τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.


Με την ίδια λογική θα ακολουθήσουν και οι δηλώσεις του Ε3 και το έντυπο Ν, ενώ επόμενο στόχος είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η ανάπτυξη δηλαδή ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών, που περιλαμβάνει διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.


Σημειώνεται ότι με την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.


Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 1.090.717 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ο τζίρος από την αρχή της χρήσης των myData ξεπερνάει τα 815,5 δισ. ευρώ και έχουν εκδοθεί 1,37 δισ. παραστατικά. Σημειώνεται ότι το 2021 υποβλήθηκαν 832.000 ΜΥΦ (συγκεντρωτικές καταστάσεις), κάτι που δείχνει την καθολικότητα στη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων.


Τα στοιχεία που καταχωρούνται παρέχουν τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ και στο οικονομικό επιτελείο να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου και τον μέσο τζίρο που πραγματοποιεί, αλλά και να υπολογίζουν τον ΦΠΑ που πρέπει να εισπραχθεί κάθε έτος. Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλαδικές ενισχύσεις – όπως τα μέτρα με βάση τον δηλωθέντα τζίρο.

logo 31.png
bottom of page