Υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και άλλοι δημόσιοι «άρχοντες»
top of page

Υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και άλλοι δημόσιοι «άρχοντες»


...οι κερδισμένοι απο την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.


Έμμεσες αυξήσεις αποδοχών φέρνει από την Πρωτοχρονιά η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και σε δημόσιο τομέα και συνταξιούχους. Ωστόσο, ιδιαίτερα ωφελημένοι αναμένεται να είναι υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείας, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και άλλοι δημόσιοι «άρχοντες», καθώς οι μισθοί που λαμβάνουν είναι ιδιαίτερα υψηλοί σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα, και ξεπερνούν κατά πολύ το όριο των 12.000 ευρώ που είχε τεθεί για την επιβολή του «χαρατσιού».


Μάλιστα, το σημαντικότερο όφελος θα δουν οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι γενικοί διευθυντές των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, καθώς επίσης και οι ανώτατοι δικαστικοί, καθώς τα ποσά ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ υπάρχουν κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί που λαμβάνουν πολύ υψηλότερα εισοδήματα.


Παρακρατήσεις

Συγκεκριμένα, από τον προσεχή Ιανουάριο θα πάψουν πλέον να παρακρατούνται από τις μηνιαίες αποδοχές τους ποσά ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που κυμαίνονται από 22 ευρώ και ξεπερνούν τα 6.000 ευρώ για εισοδήματα 100.000 ευρώ.


Ολα αυτά, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο αναζητά συνεχώς νέους πόρους για να χρηματοδοτήσει νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και κυρίως των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών, κάτι που ζητά από την κυβέρνηση η ίδια η Κομισιόν.


Παρά το γεγονός ότι το μέτρο της κατάργησης έχει εξαγγελθεί εδώ και μήνες, ενώ έχει αποτυπωθεί ακόμα και στην Εισηγητική Εκθεση του νέου Προϋπολογισμού για το 2023, ουδείς υπουργός, βουλευτής ή τοπικός «άρχοντας» έχει ζητήσει τη συνέχιση της καταβολής της εισφοράς για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων.


Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους από το επόμενο έτος θα έχει ως άμεση συνέπεια να πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:


α) οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ,


β) οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ,


γ) οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ,


δ) τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ).

Οι λιγότερο ωφελημένοι θα είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι λαμβάνουν ετήσια ποσά αποδοχών πάνω από 14.000 ευρώ και μέχρι λίγο κάτω από 50.000 ευρώ. Για τους εν λόγω μισθωτούς και συνταξιούχους οι αυξήσεις των αποδοχών θα κυμαίνονται από 3,67 ευρώ έως 170 ευρώ σε μηνιαία βάση ή από 44 ευρώ έως 2.000 ευρώ σε ετήσια βάση.


Σημειώνεται πως για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης πραγματοποιούνταν με προοδευτική κλίμακα, στην οποία ισχύουν συντελεστές από 2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 12.001 έως 20.000 ευρώ και φθάνουν το 10%. Συγκεκριμένα, οι συντελεστές υπολογισμού είναι οι εξής:


0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ,

2,2% για εισόδημα 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ,

5% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ,

6,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ,

7,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 40.001 ευρώ έως 65.000 ευρώ,

9% για εισόδημα από 65.001 ευρώ έως 220.000 ευρώ,

10% για εισόδημα άνω των 220.000 ευρώ.

Ο ιδιωτικός τομέας διατηρεί τα κεκτημένα

Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους, η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σημαίνει διατήρηση των κεκτημένων, συνεπώς δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο ύψος των καθαρών αποδοχών τους, καθώς το μέτρο ισχύει από τις αρχές του 2022 για τον ιδιωτικό τομέα.


Η τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενσωματώθηκε στον νέο Προϋπολογισμό προβλέπει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1/1/2023 και εφεξής, ενώ για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021.


Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «για το φορολογικό έτος 2022 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις. Αν το εισόδημα προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 34, η απαλλαγή της παρούσας παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας σύμφωνα με τα άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α καταργείται για όλα τα εισοδήματα του άρθρου αυτού που αποκτώνται από την 1/1/2023 και εφεξής».


Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και όσοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα, μερίσματα που θα δηλωθούν με τη φορολογική δήλωση του 2023.


Υπενθυμίζεται πως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων επιβλήθηκε με τον ν. 3986/2011, στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας λόγω της κρίσης χρέους.

logo 31.png
bottom of page