top of page

Ανάστατοι οι αγρότες για τις διακοπές παραλαβής στην ‘Κατερίνα’.


... Διεπαγγελματική συμφωνία ζητά η ΕΘΕΑΣ.


Αναστατωμένος ο αγροτικός κόσμος στο συμπύρηνο ροδάκινο αυτόν τον καιρό, κάνει λόγο για οριζόντια διακοπή παραλαβής της ποικιλίας ‘Κατερίνα’ από τη βιομηχανία κομπόστας. Η βιομηχανία από την πλευρά της μιλά για μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης πρώιμης ποικιλίας, οι οποίες δεν μπορούν να απορροφηθούν -οι οποίες σύμφωνα με τους αγρότες καταλήγουν με 0,23 λεπτά για χυμό.


Εξαίρεση στη συγκεκριμένη πρακτική αποτελούν οι συνεταιριστικές βιομηχανίες οι οποίες, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού, συνεχίζουν να παραλαμβάνουν.

Η σημερινή μέρα θα έχει προφανώς εξελίξεις, δεδομένου ότι αναμένεται η επίσημη θέση των βιομηχανιών επί του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσκεψη κυβερνητικού στελέχους.

Πρώτη αντίδραση επί του θέματος ήλθε από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών:


ΕΘΕΑΣ: Απαράδεκτες Πρακτικές ορισμένων Βιομηχανιών Κονσερβοποίησης


Μηνύματα διαμαρτυρίας έρχονται από όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ξεκίνησε η συγκομιδή συμπυρήνων ροδακίνων, για απαράδεκτες πρακτικές που αρχίζουν να εφαρμόζουν ορισμένες βιομηχανίες κονσερβοποίησης.


Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους Αγρότες, οι οποίοι πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, την αύξηση του κόστους των καυσίμων, των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, του εργατικού κόστους αλλά και την έλλειψη εργατικών χεριών, θα περίμενε κανείς μία υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση της βιομηχανίας.


Δυστυχώς όμως ορισμένες βιομηχανίες δεν στέκονται στο ύψος των ευθυνών τους και αντιμετωπίζουν τους Αγρότες με περιφρόνηση, αδιαφορώντας για την αξιοπρέπειά τους και την ανάγκη της επιβίωσής τους.


Οι τιμές που ανακοινώθηκαν για την πρώτη ύλη από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.) και που προσδιορίζονταν από 0,33 έως 0,35 € το κιλό κλάση Ι (κονσέρβα), πέρα του ότι εκφράστηκαν αμφιβολίες για το εάν καλύπτουν το διαμορφωμένο κόστος παραγωγής, καταγγέλλεται ότι ήδη αρχίζουν να καταστρατηγούνται με διάφορα τεχνάσματα.


Ταυτόχρονα οι τιμές πώλησης της κομπόστας που προσφέρθηκαν στη Διεθνή αγορά ήταν χαμηλές, ενώ θα έπρεπε να είναι υψηλότερες εάν όχι ίδιες με τις περσινές και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν ανταγωνιστές από άλλες χώρες.

Και τίθεται το ερώτημα, υπήρχε κανένας λόγος η βιομηχανία να πουλήσει τη φετινή χρονιά πιο φτηνά σε σχέση με πέρσι και να επιδιώκει τώρα να πληρώσει τις λάθος εμπορικές της πρακτικές και «τη χασούρα» ο αγρότης;


Εκτιμούμε, ότι οφείλει η βιομηχανία να απαντήσει για ποιο λόγο κάνει δώρα στις ξένες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ σε βάρος του εαυτού της, αλλά κυρίως σε βάρος των Ελλήνων Αγροτών.


Και οφείλει να απαντήσει εάν η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται από ορισμένους Επιχειρηματίες, είναι υπεύθυνη Εθνική πολιτική, φιλοαγροτική πολιτική ή ανεύθυνη πολιτική και επικίνδυνη.

Ένα όμως είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική αυτή πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ.


Και πρέπει πλέον σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ βιομηχανίας και πρωτογενούς παραγωγικού μηχανισμού, να συμφωνούνται στρατηγικές, να διεξάγονται διαπραγματεύσεις, να προστατεύονται τα συμφέροντα όλων των πλευρών και να πορευόμαστε συντεταγμένα και πάνω απ’ όλα σεβόμενοι την αξιοπρέπεια, τον κόπο του αγρότη αλλά και το Εθνικό συμφέρον.


Ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι βιομηχανίες να χρηματοδοτούν και να προμηθεύονται πρώτη ύλη από τα λεγόμενα «στέκια», τα οποία είναι κέντρα παρατυπιών, φοροδιαφυγής και υπονόμευσης της νόμιμης διάθεσης του προϊόντος και του προγραμματισμού της παραγωγής.


Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ( ΕΘ.Ε.Α.Σ.) αναλαμβάνοντας τις θεσμικές της ευθύνες που απορρέουν από τον ιδρυτικό νόμο, ζητά από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.) την έναρξη διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να προχωρήσει διεπαγγελματική συμφωνία που θα κατοχυρώνει και τις δύο αντισυμβαλλόμενες πλευρές, θα αντιμετωπίζει τις διαμορφωμένες συνθήκες αγοράς και κόστους και θα εγκαθιστά συνεργασία που θα εγγυάται την επιβίωση συνολικά του κλάδου και κυρίως της αδύναμης πλευράς του Έλληνα Αγρότη.

Comments


logo 31.png
bottom of page