Ανέγερση μνημείων (αναμνηστικών στηλών) του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας
top of page

Ανέγερση μνημείων (αναμνηστικών στηλών) του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας


... και του Συλλόγου Μακεδονομάχων, στη Βέροια.


Με την από 10-03-2022 αίτηση, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ημαθίας και με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022), ζητά από το Δήμο μας την ανέγερση μνημείου (αναμνηστικής στήλης) του Μικρασιατικού Ελληνισμού, για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των προσφύγων. Ο Σύλλογος προτείνει την τοποθέτηση της αναμνηστικής στήλης στην περιοχή της πλατείας Τσερμενίου και συγκεκριμένα στην τριγωνική νησίδα πίσω από την πλατεία Τσερμενίου.


Πρόσφατα, δημιουργήθηκε το μνημείο (αναμνηστική στήλη) που ζήτησε ο Σύλλογος Μακεδονομάχων, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων και Καρακωστή, δίπλα στην προτομή Κουκουτέγου. Στην αναμνηστική αυτή στήλη, που περαιώθηκε τον Οκτώβριο του 2019, αναγράφονται δεκάδες ονόματα των πεσόντων Μακεδονομάχων της περιοχής. Όμως μετά την ολοκλήρωση του μνημείου, προέκυψε η ανάγκη προσθήκης περισσότερων ονομάτων (περίπου 120 επιπλέον ονόματα), που είναι αδύνατο να προστεθούν στο υφιστάμενο μνημείο.


Κατά συνέπεια, θα πρέπει να ανεγερθεί ένα όμοιο μνημείο δίπλα από το υφιστάμενο, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα πολιτών που κατατέθηκαν στο Δήμο Βέροιας και που ζητούν την προσθήκη των επιπλέον ονομάτων. Ο Σύλλογος Μακεδονομάχων φέρει την πλήρη ευθύνη για την ιστορική ορθότητα των ονομάτων που θα αναγραφούν στις νέες αναμνηστικές πλάκες.


Ο Δήμος Βέροιας θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανέγερση των αναμνηστικών αυτών στηλών και την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων που απαιτούνται. Τα έξοδα για την κατασκευή και τοποθέτηση των αναμνηστικών στηλών, θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου.


Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω,

παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει


1. Για την αποδοχή ή μη της δημιουργίας των παρακάτω αναμνηστικών στηλών:

Α) του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας και

Β) των Πεσόντων Μακεδονομάχων


2. Για την έγκριση ή μη των θέσεων που προτείνονται για την τοποθέτηση τους, δηλαδή:

Α) του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας στην περιοχή της πλατείας Τσερμενίου και συγκεκριμένα στην τριγωνική νησίδα πίσω από την πλατεία Τσερμενίου και

Β) των Πεσόντων Μακεδονομάχων, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων και Καρακωστή, δίπλα στο υφιστάμενο μνημείο Μακεδονομάχων.


Ο Δήμαρχος

Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης

logo 31.png
bottom of page