top of page

Γιαννακάκης: De minimis για τις βροχοπτώσεις, αλλιώς χρεοκοπία για χιλιάδες αγρότες!


«Η φετινή χρονιά ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την αναγκαιότητα της οργάνωσης του αγροτικού κόσμου και του συντονισμού του παραγωγικού μηχανισμού…» υπογραμμίζει ο Χρήστος Γιαννακάκης, σε απάντησή του προς τον βουλευτή Πέλλας, Γιώργο Καρασμάνη.


Το pena.press δεν έλαβε και δεν δημοσίευσε την επιστολή Καρασμάνη, ως εκ τούτου δεν δημοσιεύει τα σημεία της απάντησης Γιαννακάκη σ’ αυτόν. Θεωρεί ωστόσο σημαντικά τα όσα αναφέρει στο κλείσιμο της επιστολής του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, αναφορικά με τη φετινή ιδιαίτερη χρονιά και τα αναδημοσιεύει αυτούσια:


«Τα 190.000 στρέμματα συμπύρηνων ροδάκινων, τα 180. 000 στρέμματα επιτραπέζιων, η έλλειψη εργατικού προσωπικού για τα χωράφια και τα εργοστάσια , η άναρχη φύτευση κάθε λογής πολυετών καλλιεργειών, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, δεν αντιμετωπίζονται με λόγια και δημόσιες τοποθετήσεις αλλά με συντεταγμένη λειτουργία και δράση. Και συντεταγμένη λειτουργία δεν μπορεί να υπάρξει μακριά από τους Συνεταιρισμούς, από τις καλά οργανωμένες Διεπαγγελματικές καθώς και από το πνεύμα της συνεργασίας που πρέπει να εγκαθιδρυθεί.


Δυστυχώς αυτό που συνεχώς εμφανίζεται, είναι το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των αδυναμιών του συνεργάτη και γι’ αυτό καθίσταται πλέον αναγκαίος ο ρυθμιστικός ρόλος αλλά και η παρέμβαση του Κράτους.


Θα πρέπει για τη νέα χρονιά, να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες να καθιστούν υποχρεωτική την κατάθεση συμφωνητικών στο σύστημα TAXIS πριν από την έναρξη της παραγωγής και της συγκομιδής, στα οποία θα περιλαμβάνονται οι συμφωνηθέντες όροι και προϋποθέσεις που προέκυψαν μετά από διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των Εθνικών Επιτροπών Προϊόντων της ΕΘΕΑΣ και των Τυποποιητών -Μεταποιητών και Εμπόρων , λαμβάνοντας πάντα υπ όψη τους Ευρωπαικούς Κανονισμούς που αφορούν την κάλυψη του ελαχίστου κόστους παραγωγής των Αγροτών αλλά και της προστασίας από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.


Επίσης θα πρέπει να επαναφερθούν οι παλιές διατάξεις οι οποίες προέβλεπαν την ύπαρξη Κρατικής Διαιτησίας (Γεωπόνοι ΔΑΟΚ) σε περίπτωση απόρριψης φορτίου, λόγω ποιοτικών προβλημάτων. Αυτά τα μέτρα πρέπει να τεθούν άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου και να γίνουν γρήγορα οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.


Ταυτόχρονα είναι ευκαιρία τώρα, που θα τρέξουν τα προγράμματα ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης των δενδρωδών καλλιεργειών, να σχεδιαστεί η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων που είναι προβληματικές και παράλληλα να αποσυμφορηθεί η πίεση της υπερπροσφοράς των πλεονασματικών φρούτων.


Μέσα από τον ειλικρινή διάλογο, μακριά από τους Λαϊκισμούς, από τυχοδιωκτικές πολιτικές εκμετάλλευσης και από κοντόφθαλμες σκοπιμότητες, οι οργανωμένοι μηχανισμοί, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να βρούμε τις λύσεις και να τις στηρίξουμε.


Να αναδείξουμε επίσης τους νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο του πρωτογενούς τομέα και να παραδώσουμε σε αυτούς το συντομότερο δυνατό τα ηνία της διαχείρισης.

Τέλος στα φετινά παραγωγικά προβλήματα, ήρθε να προστεθεί και η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, η οποία οδήγησε στην καρπόπτωση και στην απώλεια πολλών χιλιάδων τόνων προϊόντος τα οποία ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει.

Και εδώ πρέπει να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί.


Οι ζημιές αυτές πρέπει να αποφασιστεί να στηριχθούν εισοδηματικά από τα κονδύλια του de minimis για να δοθεί μία ανάσα ζωής στον αγρότη. Μια ανάσα που εάν δεν δοθεί, θα οδηγήσει στη χρεοκοπία χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και αυτό δεν πρέπει να συμβεί.»

Comments


logo 31.png
bottom of page