top of page

Μεταρρυθμιστικό "γκάζι" από τον Κ. Μητσοτάκη


Μηνύματα συνεχούς στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται στη δίνη του... ράλι της ακρίβειας στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά. Μηνύματα για το... μεταρρυθμιστικό γκάζι που πρέπει να πατήσει το κυβερνητικό επιτελείο μέχρι τις πρώτες κάλπες του 2023. Μηνύματα για τη συνεχή παραγωγή έργου, κυρίως στους τομείς της καθημερινότητας.


"Προχωράμε τις δράσεις μας σε όλα τα επίπεδα", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή στελεχών, όπως αυτή έρχεται στο προσκήνιο μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός, που προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο των περιοδειών του σε Αττική και περιφέρεια, αρχής γενομένης από τα Ιωάννινα… κυκλώνει την επιτάχυνση των αλλαγών που προβλέπονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, με κυρίαρχο ζητούμενο την υλοποίηση των εξαγγελιών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Έγκαιρη υλοποίηση

Η φράση "καμία χαλάρωση" είναι χαρακτηριστική των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου, σε αυτήν την τελευταία στροφή της τετραετίας. "Προ ενός μηνός είχαμε συζητήσει και είχα ζητήσει να ελέγχονται, σε σταθερή βάση, οι ρυθμοί εφαρμογής όλων των προτεραιοτήτων μας και αναφέρομαι πρωτίστως στα μέτρα τα οποία είχαμε εξαγγείλει στη ΔΕΘ, τα οποία εκτείνονται ουσιαστικά σε δύο χρονικούς κύκλους. Η έγκαιρη υλοποίησή τους προφανώς είναι κρίσιμη, καθώς όλα είναι μέτρα τα οποία ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας. Είναι ο δεύτερος πυλώνας κατά της ακρίβειας, δίπλα στο εθνικό πρόγραμμα της ενεργειακής στήριξης", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους υπουργούς του. Πρωτοβουλίες, όπως το "επιτελικό κράτος 2", το νομοσχέδιο που προβλέπει αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης προχωρούν. Οι επόμενες αλλαγές στο μέτωπο της υγείας, η πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0.", αλλά και το πρόγραμμα στέγης για τους νέους είναι ένα μέρος των επόμενων βασικών μεταρρυθμίσεων. Ο χρόνος μέχρι την εκλογική αναμέτρηση κυλάει αντίστροφα και, πέραν των πολιτικών διλημμάτων περί της σταθερότητας και της συνέχειας, η κυβέρνηση θα κριθεί, στην τελική και από το κατά πόσο οι απαντήσεις που θα δώσει στις πολλαπλές κρίσεις θα αποτελέσουν πεδίο θωράκισης για την κοινωνία.

Η συνέπεια

Στον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει ένα πακέτο μεταρρυθμιστικών κινήσεων που είτε βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, είτε αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. "Έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς έχουμε μπει πια στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής μας, να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση του προγραμματισμού μας, κυρίως ως προς τη δευτερογενή νομοθεσία. Όλα αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν δηλαδή μετά την ψήφιση κάθε νομοσχεδίου", ήταν το σήμα Μητσοτάκη, στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, που δείχνει, σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνηση ότι η δουλειά θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ημέρα. Η έννοια της "αξιοπιστίας", άλλωστε, είναι αυτή επάνω στην οποία ποντάρει πολλά το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η σύγκριση των πεπραγμένων της "γαλάζιας" διακυβέρνησης με αυτήν της κυβέρνησης Τσίπρα της περιόδου 2015-2019 θα διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην επίτευξη του μεγάλου πολιτικού στοιχήματος. Την κατάκτηση, δηλαδή, της αυτοδυναμίας. "Το είπαμε, το κάναμε", είναι η φράση που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός στην επαφή που έχει με τους πολίτες είτε στο Λεκανοπέδιο, είτε στην περιφέρεια. Η συνέπεια, λοιπόν, λόγων και έργων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής στην τελική ευθεία προς τις, κατά τα φαινόμενα, διπλές κάλπες του 2023. Και η συνέπεια αυτή, όπως παρατηρούν στελέχη εκτείνεται και στην αντιμετώπιση των…Συμπληγάδων της ενεργειακής κρίσης.


Ο στόχος εδώ είναι πολλάκις εκπεφρασμένος, σε όλους τους τόνους. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ορθώνει τείχη, προκειμένου το ενεργειακό κόστος να παραμένει σε αποδεκτό επίπεδο. Πάντα, όμως, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας, καθώς στον ορίζοντα υπάρχει, πάντα, ένα κομβικό ζητούμενο για την πορεία της οικονομίας. Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο πρώτο εξάμηνο της ερχόμενης χρονιάς. "Είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε όλα αυτά τα μέτρα επειδή ακριβώς η οικονομία μας πήγε καλύτερα του αναμενομένου, επειδή δημιουργήσαμε με συνετό τρόπο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Αλλά θα επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και για το 2022 αλλά και για το 2023. Αποδεικνύουμε, όμως, στην πράξη ότι έχουμε τη δυνατότητα και τη διάθεση να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης με τρόπο δίκαιο στην ελληνική κοινωνία, στηρίζοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας", επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το... φάλτσο

Σε αυτό καθαυτό το εσωτερικό της, πάντως, η κυβέρνηση κλήθηκε τις τελευταίες ημέρες να διαχειριστεί ένα... φάλτσο. Ο λόγος για τη διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του βουλευτή Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση, μετά από καταγγελίες γύρω από τη δραστηριότητά του, με εξαγορά "κόκκινων δανείων" αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ με περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, στις οποίες προστέθηκαν και έτερες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής ήταν μέτοχος σε εταιρίες εκτός Ελλάδος, ενώ το νομικό του γραφείο είχε συνάψει σύμβαση με τα ΕΛΤΑ. Δηλαδή, μία εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


"Παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει η απώλεια ενός βουλευτή από την κυβερνητική πλειοψηφία, η κίνηση του πρωθυπουργού να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει καμία έκπτωση στις αρχές και τις αξίες που διέπουν την παράταξη και τις οποίες υπηρετεί ο ίδιος πιστά με τις προσωπικές του επιλογές. Η στάση αυτή μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει δύο πρώην υπουργούς τους στο Ειδικό Δικαστήριο και όχι μόνο δεν τους έχουν απομακρύνει, αλλά συνεχίζουν να τους "αγκαλιάζουν” πολιτικά", αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης. Το κατά πόσο, πάντως, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ικανή να αφήσει τη δική της πολιτική... χαρακιά στο κυβερνητικό προφίλ μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να... σφυροκοπά για κάθε πτυχή της υπόθεσης.

Komentarze


logo 31.png
bottom of page