Η Θεσσαλονίκη κερδίζει το στοίχημα της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας
top of page

Η Θεσσαλονίκη κερδίζει το στοίχημα της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας


Σε κινήσεις αναβάθμισης του τουριστικού "προϊόντος" που προσφέρει προχώρησε το φετινό καλοκαίρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία βγαίνει κερδισμένο.


Αρχικά, η συμπρωτεύουσα έγινε φέτος μετά από αρκετά χρόνια home port για την κρουαζιέρα, λιμάνι, δηλαδή, έναρξης και τερματισμού ταξιδιών, με δυνατότητα επιβίβασης ή/και αποβίβασης επιβατών.


Ειδικότερα, στο πλαίσιο της κρουαζιέρας επτά διανυκτερεύσεων "Μυθικό Αρχιπέλαγος", το πλοίο "Celestyal Olympia" αξιοποιεί σε εβδομαδιαία βάση το λιμάνι, ενώ προσεγγίζει, μεταξύ άλλων, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κρήτη και Λεμεσό. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τα δρομολόγια καταγράφουν πολύ καλές επιδόσεις, με ενδιαφέρον κατά κύριο λόγο από τουρίστες της Βορείου Ελλάδος και των βαλκανικών χωρών. Στα ταξίδια συμμετέχουν κατά μέσο όρο 800-1.200 άτομα.


Μάλιστα, η Celestyal έχει εκφράσει την επιθυμία της να αναπτύξει στενή σχέση με τη Θεσσαλονίκη.


Συνολικά οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι, το οποίο λειτουργεί και ως transit προορισμός, πολλαπλασιάστηκαν, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, οι φετινές προσεγγίσεις φαίνεται πως είναι διψήφιες, ενώ πέρυσι έφτασε στο λιμάνι μόλις ένα πλοίο και το 2019 έξι.


Το φετινό εγχείρημα, το οποίο αποδεικνύεται επιτυχές, αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για προσέλκυση κι άλλων κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, η διοίκηση του ΟΛΘ τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στον κλάδο, προκειμένου να ενισχύσει τις τουριστικές ροές.


Στα ύψη η ζήτηση για το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο

"Αλλάζουμε σελίδα, όλα κινούνται προς μία πολύ σωστή κατεύθυνση" επισημαίνουν στο Capital.gr άνθρωποι του λιμανιού, οι οποίοι, εκτός από την κρουαζιέρα, αναδεικνύουν τις μεγάλες πληρότητες που καταγράφονται στην ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη - Σποράδες (Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος).


Το δρομολόγιο, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, εξυπηρετεί η SeaJets με το ταχύπλοο "Champion Jet 1", χωρητικότητας 1.000 επιβατών και 200 οχημάτων.


Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, οι πληρότητες αγγίζουν το 100% και στόχος όλων των ενδιαφερόμενων μερών είναι να καθιερωθεί και τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για επιδοτούμενο δρομολόγιο, το οποίο όταν ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, προκάλεσε ενθουσιασμό στις τάξεις του λιμανιού.


"Είναι μία σύνδεση που τη χρειάζεται η πόλη, καθώς πέρα από τα προφανή οικονομικά οφέλη, δίνει χαρά και στους κατοίκους της, οι οποίοι αισθάνονται λιγότερο αποκομμένοι από τη νησιωτική Ελλάδα" σημειώνουν πηγές κοντά στο λιμάνι.

logo 31.png
bottom of page