Υπ’ ατμόν η κυβέρνηση για το κύμα της ακρίβειας
top of page

Υπ’ ατμόν η κυβέρνηση για το κύμα της ακρίβειας


Συνεχείς συσκέψεις για το "πακέτο" στήριξης της ΔΕΘ.


Σε…κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στο επικείμενο κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, που θα βάλει…φωτιά στον καθημερινό προϋπολογισμό εκατομμυρίων νοικοκυριών. Οι επερχόμενες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες βρίσκονται στο επίκεντρο κυβερνητικών συσκέψεων, στις οποίες εξετάζονται αντισταθμιστικές πολιτικές, η ανακοίνωση των οποίων τοποθετείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη να ληφθούν και να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, στηρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και, κυρίως, τους πιο αδύναμους, αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα στον ορίζοντα, σε μία χρονική συγκυρία που μετατρέπει την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα σε…σημαία.


Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες αντιμετώπισης της κατάστασης, που, πέραν όλων των άλλων, θα μπορούσε να έχει και πολιτικό αντίκτυπο, καθώς…χτυπάει άμεσα τον οικογενειακό προϋπολογισμό:


-Η συνέχιση μίας πολιτικής, η οποία θα ενισχύει άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών.


-Η πολιτική εποπτείας της αγοράς, έτσι ώστε όσοι επιχειρήσουν να εργαλειοποιήσουν την κατάσταση αυτή ή να της προσδώσουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, να μην βρουν χώρο να εφαρμόσουν αυτού του είδους τις λογικές.


-Σε τομείς, όπως η ενέργεια, που αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ανάπτυξη ενός πλέγματος στήριξης, το οποίο θα έρθει στην πρώτη γραμμή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ερχόμενο Σαββατοκύριακό.


"Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις. Στόχος μας είναι να προστατευθεί, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών. Έχουμε αποδείξει, άλλωστε, ότι βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε κατηγορίες αγαθών που συμβάλλουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, καθώς και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, έχουν γίνει θεσμικά και οργανωτικά μεγάλα βήματα σε ό,τι αφορά την εποπτεία της αγοράς, ώστε οι όποιες ανατιμήσεις να μην αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, όταν η αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο επανέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.


Με το βλέμμα στραμμένο στην άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τη Διεθνή Έκθεση, στη δεδομένη χρονική συγκυρία και με βάση τα σενάρια που έρχονται στο προσκήνιο, θα υπάρχει ένα "πακέτο" μέτρων, το οποίο θα εκτείνεται χρονικά σε…βάθος διετίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχουν παρεμβάσεις άμεσου χαρακτήρα, που θα τεθούν σε εφαρμογή ακόμα και εντός της τρέχουσας χρονιάς και θα περιλαμβάνουν μέτρα καταπολέμησης των ανατιμήσεων, ειδικά για ευάλωτα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι μειώσεις συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, καθώς από το 2022 ενεργοποιούνται και οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και αυτές οι μειώσεις θα έρθουν να αντισταθμίσουν τις επιβαρύνσεις θα προκαλούσαν οι αντικειμενικές αξίες. Ένα τρίτο πακέτο θα έχει να κάνει με τη στήριξη των επαγγελματιών τόσο με τη μείωση των φόρων, όσο και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Με βάση τα ίδια δεδομένα, από το 2023 η κυβερνητική στρατηγική είναι η χώρα να οδεύσει με μέτρα περισσότερο μόνιμου χαρακτήρα. Με αυξήσεις των μισθών, που μπορεί να επέλθει και μέσα από τη μόνιμη μείωση των φόρων.

logo 31.png
bottom of page