Βόρεια Εύβοια: Oλονύχτια μάχη με τις φλόγες
top of page

Βόρεια Εύβοια: Oλονύχτια μάχη με τις φλόγες


Εκκενώθηκαν και άλλοι οικισμοί, τεράστιες οι καταστροφές.


Και άλλοι οικισμοί εκκενώθηκαν στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.


Επίσης στις 7:30 άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά κινείται πλέον απειλητικά με ταχύτητα προς το χωριό. Η αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων.


Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.


Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια.


Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.


Το σύνολο των δυνάμεων έχει ρίξει το κύριο βάρος στον ορεινό όγκο και στα χωριά τα οποία παραμένουν κυκλωμένα από τις φλόγες. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να την σταματήσουν, με τον περιφερειάρχη να διατηρεί αμφιβολίες, καθώς όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ "και σήμερα το πρωί είχαμε καθηλώσει τη φωτιά στο ίδιο χωριό αλλά λίγο αργότερα πήρε πάλι διαστάσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες".


Τώρα πλέον η φωτιά έχει βρει μπροστά της ένα παρθένο δάσος με πεύκα, τα οποία φτάνουν τα 30 και τα 40 μέτρα, το οποίο κατακαίει ακολουθώντας μία πορεία πλέον προς την Ιστιαία.


"Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει εκεί. Ίσως είναι το πιο εφιαλτικό μέτωπο" σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειάρχης ενώ δίδεται μία μεγάλη μάχη κυρίως από αέρος καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν επίγεια μέσα για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία πυρκαγιάς.


Σε ό,τι αφορά τις αναζωπυρώσεις ο κ. Σπανός σημειώνει ότι "ιδιαίτερα για αυτές που βρίσκονται μέσα στο καμένο δεν υπάρχει διέξοδος, αλλά αντίθετα υπάρχουν αναζωπυρώσεις που βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν καεί και από την μία στιγμή στην άλλη ενδέχεται να είναι το επόμενο πρόβλημα για την περιοχή".


Ο περιφερειάρχης, πάντως, αποφεύγει να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με τις καταστροφές τονίζοντας ότι "η φωτιά εκτείνεται σε μία έκταση που είναι περισσότερα από 25.000 στρέμματα". "Υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν αγροτικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν υποδομές και υπάρχει και ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο θυσιάζεται" σημειώνει.


Για ακόμη μία φορά, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στην περιοχή από τις πρώτες ώρες που εξερράγη η φωτιά, επαναλαμβάνει ότι "στις οποιεσδήποτε ενέργειες μας, στις οποιεσδήποτε επιλογές μας προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι και μετά τα σπίτια και οι υποδομές" και επισημαίνει ότι "εκτός από τις χθεσινές εκκενώσεις των οικισμών και σήμερα στις Ροβιές η απομάκρυνση των ανθρώπων έγινε συντονισμένα και με ασφάλεια χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή".


"Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές", τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας "απελπιστική" την κατάσταση.

logo 31.png
bottom of page