Γεωργαντάς από Τύρναβο: Νέες ποικιλίες ροδάκινων στα de minimis
top of page

Γεωργαντάς από Τύρναβο: Νέες ποικιλίες ροδάκινων στα de minimis


Ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση των μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, την περασμένη Κυριακή στον Τύρναβο, δίνει η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου διασταύρωσης Νάουσας.


Μεταξύ άλλων, στην πολύωρη σύσκεψη ειπώθηκαν από τον υπουργό τα εξής:


Στα προϊόντα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο οικονομική στήριξη μέσω του ταμείου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, κάστανα παραμένουν τα ποσά και θα πιστωθούν στους αγρότες ως τέλος Φεβρουαρίου.


Τα μήλα ‘Fuji’ εξαιρούνται από την οικονομική ενίσχυση, ενώ δεν διευκρίνισε ποιες ποικιλίες κόκκινων μήλων θα ενισχυθούν με 300 ευρώ/στρέμμα. Μόνο όσα πράσινα μήλα είχαν καρποκάψα θα αποζημιωθούν με 300 ευρώ/στρέμμα.


Για τα ροδάκινα - βερίκοκα αποδέχτηκε ότι η λίστα με τις ποικιλίες που είχε διακινηθεί τις δυο πρώτες ημέρες ισχύει και θα ενταχθούν επίσης κάποιες άλλες ποικιλίες.


Τα κεράσια θα ενταχθούν στα προϊόντα στα οποία θα υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος.


Οι αγρότες ζήτησαν να δοθούν τα 72 ευρώ/στρέμμα σε όλους τους αγρότες που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά οι παραγωγές τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι επιλεκτικά, όπως δόθηκαν διαχωρίζοντας τους αγρότες σε δυο κατηγορίες.


Στο αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, ο υπουργός παραδέχθηκε την αναγκαιότητα να υπάρξουν μέτρα για το πετρέλαιο.


Οι αγρότες ζήτησαν επίσης αφορολόγητο πετρέλαιο και τόνισαν ότι παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Λάρισα τον Μάιο του 2019, στους αγρότες και κτηνοτρόφους δόθηκαν όλα και όλα τα ψίχουλα των 68 εκατ. ευρώ για επιστροφή ΕΦΚ στην τετραετία.


Στο αίτημα για μείωση πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας και του πρόστιμου ρύπων, ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε σε κάτι συγκεκριμένα και θα τεθεί στη συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο.


Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε επίσης ότι:


Η κυβέρνηση έδωσε 360 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ την προηγούμενη τριετία, τα χρήματα που χρωστούσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στον ΕΛΓΑ από το 2011. Εξέφρασε την αναγκαιότητα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ενταχθούν όλα τα ζημιογόνα αίτια και νόσοι στην ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου, με τους αγρότες να κάνουν σαφές ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.


Για τους επιλαχόντες στα σχέδια βελτίωσης ο υπουργός ανέφερε ότι τελείωσαν τα χρήματα, εντάχθηκαν όσοι κατάφεραν να ενταχθούν και δεν θα γίνει κάποια άλλη αλλαγή. Την επόμενη φορά που θα ανακοινωθεί χρηματοδότηση για σχέδια βελτίωσης οι επιλαχόντες θα πρέπει να κάνουν ξανά αίτηση για να ενταχθούν σε αυτά.


Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζήτησε από την κυβέρνηση συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο για την εβδομάδα που διανύουμε, για συγκεκριμένες απαντήσεις επί των αιτημάτων.


Κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ Βέροιας


Στο πλαίσιο των πολύμορφων κινητοποιήσεων , αγρότες του μπλόκου της διασταύρωσης της Νάουσας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια.


Διαμαρτυρήθηκαν για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην έκδοση των πορισμάτων από την πλευρά του οργανισμού με αποτέλεσμα οι αγροτοπαραγωγοί να μην έχουν λάβει χρήματα και να δυσκολεύονται να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα.


Από τη συζήτηση με την προϊσταμένη φάνηκε το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει από την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού με αποτέλεσμα τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην απόδοση των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, το πάγωμα των προσλήψεων, η υποστελέχωση του οργανισμού, η υποχρηματοδότησή του.


Τονίστηκε το πάγιο αίτημα για έναν ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει απ’ όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και το κεφάλαιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Έγινε γνωστό ότι τα πορίσματα θα αποσταλούν έως τα τέλη Απρίλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγική διαδικασία.

logo 31.png
bottom of page