Γιαννακάκης: Τετραετία επενδύσεων για τον αγροτικό χώρο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
top of page

Γιαννακάκης: Τετραετία επενδύσεων για τον αγροτικό χώρο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης


Ενημέρωση των συνεταιριστικών οργανώσεων σχετικά με το πρόγραμμα επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στον αγροτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στη Βέροια, από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με τη συμμετοχή της Εταιρίας ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ και της Τράπεζας Πειραιώς.


Σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 520 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή της επιδότησης μέχρι το 2025. Μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια δηλαδή θα πρέπει να γίνουν μελέτες, να εγκριθούν και απορροφηθούν τα κονδύλια, για να μπορέσουν να πέσουν όλα στον αγροτικό τομέα.


Η συγκέντρωση απευθυνόταν σε συνεταιριστικές οργανώσεις από Ημαθία, Πέλλα και νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.


Βασικές δράσεις του επενδυτικού προγράμματος


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε βασικές δράσεις, που αφορούν σε επενδύσεις στη μεταποίηση και τυποποίηση ύψους 185 εκατ. ευρώ, σε αγορά μηχανημάτων και άλλων επενδύσεων που θα προβλεφθούν, ύψους 100 εκ, σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών (170 εκατομμύρια) που αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες για όλη τη χώρα το οποίο θα διαχειριστούν αποκλειστικά και μόνο συνεταιρισμοί και όχι μεμονωμένοι αγρότες και η επόμενη δράση είναι ο αγροτουρισμός με επιδοτήσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ και επίσης η γενετική βελτίωση ζώων, με χρηματοδότηση 15 εκατ. περίπου.


«Εάν υπάρξει σημαντική απορροφητικότητα σε αυτούς τους τομείς, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, από το υπουργείο Οικονομίας θα προστεθούν και άλλα κονδύλια για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των παραγωγών», επισήμανε ο κ. Γιαννακάκης.


«Οργανωμένο συνεταιριστικό κίνημα για την ανάκαμψη του αγροτικού τομέα»


Κλείνοντας ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη συλλογικής και οργανωμένης δραστηριότητας που θα διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος:


«Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται και συμφωνεί μαζί μας ότι πρέπει να δοθεί μία προτεραιότητα στους συνεταιρισμούς, κάτι που φαίνεται κι από το μέτρο για την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Άρα, πλέον, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι μόνο μέσα από τη συλλογικότητα και την οργανωμένη δραστηριότητα θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους της ανάκαμψης του αγροτικού τομέα και μαζί με άλλες ενέργειες να διασφαλιστεί ότι το συνεταιριστικό κίνημα διαχειρίζεται εντίμως και επαξίως την περιουσία του κάθε αγρότη, για να μην έχουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος…»

logo 31.png
bottom of page