Ο εορτασμός στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου
top of page

Ο εορτασμός στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου


Με λαμπρότητα γιορτάστηκε την Κυριακή η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου.


Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ενώ έλαβαν μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.


Στο τέλος της Θεία Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων ανέγνωσε ειδική ευχή στην Υπεραγία Θεοτόκο τη Σουμελιώτισσα, υπέρ καταπαύσεως των πυρκαγιών, ιάσεως των ασθενούντων υπό του κορονοϊού και ενισχύσεως του πυροσβεστικού σώματος, των ιατρών και των νοσηλευτών, ενώ όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες βραβεύσεις και δόθηκαν οι υποτροφίες σε αριστούχους του Μακροχωρίου εις μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών του ατυχήματος των Τεμπών (2003).


Εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της κυβέρνησης παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Το «παρών» έδωσε εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος επίσης κατέθεσε στεφάνι. Από μέρους του ΚΙΝΑΛ, στον εορτασμό βρέθηκε ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης.


Παρέστησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και του ΣΥΡΙΖΑ, Άγγελος Τόλκας. Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, οι δήμαρχοι Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.


Παράλληλα το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά τίμησε με «τον Σταυρό της Παναγίας Σουμελά» την Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως. Την τιμητική διάκριση απένειμε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων στον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Ναούσης, Φώτη Φανιάδη.


Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το τρισάγιο ενώπιον του μνημείου του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, όπου μεταφέρθηκε και η Θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά.







logo 31.png
bottom of page