Πρόγραμμα ‘κλικ για τη ζωή’ για 250 ηλικιωμένους στα ορεινά της Ημαθίας
top of page

Πρόγραμμα ‘κλικ για τη ζωή’ για 250 ηλικιωμένους στα ορεινά της Ημαθίας


Σχεδόν 250 ηλικιωμένοι σε όλη την Ημαθία εξυπηρετούνται από την Π.Ε. Ημαθίας, στο πλαίσιο δράσης με τίτλο ‘κλικ για τη ζωή’. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας υποστήριξης ηλικιωμένων που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους, να υποβοηθηθεί η μοναχική διαβίωσή τους και να επιτευχθεί η ασφαλής γήρανσή τους.


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στην Ελλάδα που υλοποιεί μια τόσο μεγάλη παρέμβαση για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Η δράση αφορά άτομα άνω των 65 ετών με χαμηλό εισόδημα, που ζουν μόνοι τους ή είναι χρόνια πάσχοντες από κατάθλιψη, αστάθεια, κινητικά προβλήματα, διαβήτη, Alzheimer, καρδιολογικά προβλήματα, αναπνευστικά κ.ά. και δεν μπορούν να υποστηριχθούν επαρκώς από το άτομο που διαμένει μαζί τους. Οι ωφελούμενοι δεν έχουν καμιά οικονομική επιβάρυνση, καθώς οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία χρόνια, κι όπως θα γίνει προσπάθεια ώστε να συνεχιστεί και αμέσως μετά την τριετία.


Οι υπηρεσίες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι η λειτουργία Κέντρου 24ωρης Παρακολούθησης και Τηλεφωνικής Υποστήριξης, καθώς και η διαρκής παρακολούθηση και τηλεειδοποίηση των ηλικιωμένων μέσω ειδικών συσκευών. Για την υπηρεσία συνεχούς κατ’ οίκον παρακολούθησης χορηγούνται στους ωφελούμενους ειδικές συσκευές χειρός, ώστε αφενός να ανιχνεύονται άμεσα τυχόν πτώσεις του ηλικιωμένου ή ανεπιθύμητη απομάκρυνση από την εστία του (σε περιπτώσεις απώλειας μνήμης), αλλά και να έχει τη δυνατότητα να ειδοποιήσει ο ίδιος με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού (κουμπί πανικού) το Κέντρο για την αποστολή βοήθειας.

logo 31.png
bottom of page