Στο φυσικό αέριο μέσω ΔΕΣΦΑ η Νάουσα. Από το συμπιεσμένο στον κεντρικό αγωγό η Βέροια
top of page

Στο φυσικό αέριο μέσω ΔΕΣΦΑ η Νάουσα. Από το συμπιεσμένο στον κεντρικό αγωγό η Βέροια


Εντός του σχεδιασμού του φυσικού αερίου της Δυτικής Μακεδονίας (με στόχο την απολιγνιτοποίηση), μέσω του αγωγού του ΔΕΣΦΑ, είναι πλέον Νάουσα, Βέροια και Αλεξάνδρεια, όπως και η Σκύδρα με την Έδεσσα και την Πέλλα. Μάλιστα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει από ενημέρωση των αγροτών στις περιοχές από όπου θα περάσει ο αγωγός, ξεκινώντας από το Πλατύ με κατεύθυνση προς Κοζάνη, παράλληλα σχεδόν με τον αγωγό ΤΑΡ.


Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός του εθνικού διαχειριστή του φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ), προφανώς σταματά στην ουσία τον μέχρι πρότινος προγραμματισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για διάθεση συμπιεσμένου φυσικού αερίου στη Βέροια. Στο πλαίσιο του οποίου είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες εγκατάστασης σταθμού αποσυμπίεσης στην Αγία Βαρβάρα, απ’ όπου θα τροφοδοτείτο το δίκτυο της Βέροιας. Θυμίζουμε ότι κλιμάκιο της ΔΕΔΑ είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο σημείο μόλις τον περασμένο Μάιο, στον χώρο που παραχωρήθηκε δωρεάν για τον σκοπό αυτό από τον δήμο Βέροιας.


Στη φωτογραφία επάνω, με κίτρινο χρώμα είναι το δίκτυο του φυσικού αερίου στην πόλη της Βέροιας, σχεδιασμός που προφανώς δεν αλλάζει, παρά μόνο το ότι η Βέροια μπαίνει πια στην πορεία το αγωγού. Το έργο του δικτύου διανομής αναμένεται να προκηρυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με χρόνο ολοκλήρωσης το 2024.


Το θετικό νέο για τη Νάουσα είναι ότι πλέον μπαίνει κι αυτή απευθείας στο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού του ΔΕΣΦΑ (η προηγούμενη εκδοχή ήταν η μεταγενέστερη σύνδεση μέσω Άσπρου Πέλλας), ωστόσο πρέπει να ακολουθήσει ο προγραμματισμός του έργου για το δίκτυο διανομής σε οικιακά και επαγγελματικά κτήρια.

logo 31.png
bottom of page