Φυσικό αέριο. Πρώτα με πεπιεσμένο και μετά στον αγωγό του ΔΕΣΦΑ η Βέροια. Στο κάδρο και η Νάουσα
top of page

Φυσικό αέριο. Πρώτα με πεπιεσμένο και μετά στον αγωγό του ΔΕΣΦΑ η Βέροια. Στο κάδρο και η Νάουσα


«Η Βέροια θα τροφοδοτηθεί αρχικώς με φυσικό αέριο CNG (πεπιεσμένο), ενώ συζητείται η διασύνδεσή της μελλοντικά με το δίκτυο διανομής που θα κατασκευαστεί στην Αλεξάνδρεια…»


Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων δημοσίευμα του έγκυρου b2green.gr (η πρώτη ελληνική ενημερωτική πλατφόρμα για τις πράσινες τεχνολογίες), αναφέροντας πληροφορίες μέσα από τη ΔΕΔΑ, τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου.


Το pena.press συνεχίζει να παρακολουθεί το θέμα του φυσικού αερίου στην περιοχή μας, με αφορμή δημοσιεύματα και ανακοινώσεις δημόσιων δομών, που, παρότι συγγενικές, περιγράφουν μια διαφορετική κατάσταση και προοπτική, γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση στους ενδιαφερόμενους.


Θυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, στο εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ πρόγραμμα ανάπτυξης 2011-2025 της ΔΕΔΑ, προβλέπει σταθμό αποσυμπίεσης (Αγία Βαρβάρα) και δίκτυο διανομής στη Βέροια.


Σύμφωνα με το b2green.gr, το δίκτυο διανομής της ΔΕΔΑ θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας: μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ, μέσω της δημιουργίας εξόδων του TAP και μέσω της μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) ή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) –προκειμένου το φυσικό αέριο να φτάσει ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, στις πόλεις που θα τροφοδοτηθούν με την τεχνολογία CNG, όπως η Βέροια, το αέριο θα μεταφέρεται οδικώς μέσω φορτηγών από συμπιεστή που βρίσκεται σε έξοδο του δικτύου διανομής της ΔΕΔΑ ή άλλου διαχειριστή ή του συστήματος μεταφοράς.


Προσθέτουμε ωστόσο εδώ πρόσφατες ανακοινώσεις του ΔΕΣΦΑ, του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τις οποίες αποκτούν πρόσβαση στο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού για τη Δυτική Μακεδονία, Βέροια και Νάουσα, όπως και πόλεις της Πέλλας (Σκύδρα, Έδεσσα).


Είναι προφανές ότι ΔΕΣΦΑ και ΔΕΔΑ κάνουν εκ παραλλήλου τους σχεδιασμούς τους και προβαίνουν κατά καιρούς στις σχετικές ανακοινώσεις. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Βέροια (όπως και η Αλεξάνδρεια) θα μπει μέσα στην επόμενη διετία-τριετία στο φυσικό αέριο μέσω CNG (πεπιεσμένο), και μετά την ολοκλήρωση του αγωγού της Δυτικής Μακεδονίας θα ενταχθεί σ’ αυτόν. Το νέο είναι η ένταξη της Νάουσας στο αέριο μέσω του αγωγού της Δυτικής Μακεδονίας, μάλιστα με Σταθμό Εισόδου (Μ/Ρ).

logo 31.png
bottom of page